Úterý, 19. března 2024

Nový americký prezident Joe Biden vrátí USA zpět k Pařížské dohodě ještě v den své inaugurace

Nový americký prezident Joe Biden vrátí USA zpět k Pařížské dohodě ještě v den své inaugurace

Nově zvolený americký prezident Joe Biden od počátku své prezidentské kampaně sliboval, že Ameriku vrátí zpět k Pařížské dohodě a zahájí rozsáhlou transformaci americké ekonomiky směrem k snižování emisí a větší udržitelnosti. Spojené státy americké se tak vrací zpět do hry v boji s klimatickou krizí a celosvětovému úsilí o snižování emisí ve chvíli, kdy Evropská unie zvyšuje své vlastní klimatické cíle a k závazku dosáhnout klimatické neutrality do roku 2050 se postupně přidávají i další velké ekonomiky, jako je Japonsko, či Jižní Korea. Pokud se k tomuto závazku nyní přidají i Spojené státy, bude tím celkově pokryto již více než 50 % světových emisí skleníkových plynů, jejichž produkce by do roku 2050 měla být ukončena. Platné tak přestávají být argumenty české vlády, podle které nemá úsilí o snižování emisí smysl, pokud o něj bude usilovat jen samotná Evropská unie. Obnovené multilaterální vztahy s USA by naopak mohly být příslibem, že se k závazku postupně přidá i zbytek světa.

Michaela Pixová z Klimatické koalice řekla: ,,Nový americký prezident Joe Biden bere na rozdíl od Donalda Trumpa klimatickou krizi vážně. Jeho nástup do čela země je velmi dobrou zprávou pro USA, kde se dopady klimatické krize rok od roku zhoršují a přináší čím dál tím rozsáhlejší požáry na severozápadním pobřeží, čím dál tím ničivější a častější hurikány na pobřeží atlantickém, a spousty dalších škod. Ještě lepší zprávou je to pro celý svět. V přepočtu na obyvatele USA svými emisemi k rozpadu klimatu přispívají nejvíc na celém světě a bez jejich zapojení nemůže být boj s klimatickou krizí dostatečně efektivní. Nyní je potřeba doufat, že silná prohlášení a symbolické kroky budou následovat také velké činy a skutečné úsilí na straně amerických úřadů, tamní ekonomiky i celé americké společnosti."

Kateřina Davidová z Centra pro dopravu a energetiku dodává: ,,Klima bude jednou z priorit obnovených transatlantických vztahů za administrativy Joe Bidena. Kromě snižování emisí v rámci Pařížské dohody lze také očekávat, že se ochrana klimatu promítne i do nové obchodní či bezpečnostní politiky Spojených států. Pro EU to znamená, že bude mít nového silného partnera na poli klimatické diplomacie, ale také to, že pro udržení své role ,,klimatického lídra" bude muset opravdu začít něco dělat."

Jan Freidinger z Greenpeace řekl: ,,Trumpova administrativa zasadila klimatické politice USA hluboké rány a znovupřistoupení k Pařížské úmluvě zahojí jen jednu z nich. Jak si poradí s těmi ostatními uvidíme již letos, například během jednání G7 či G20 a listopadové konference OSN o klimatu v Glasgow, či při stanovení redukčních cílů USA do roku 2030. Nezbývá, než Joe Bidenovi držet palce, protože bez USA se globální klima účinně chránit nedá."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů