Úterý, 19. března 2024

Reakce ČIŽP na pořad Reportéři ČT vysílaný 18. 1. 2021

Reakce ČIŽP na pořad Reportéři ČT vysílaný 18. 1. 2021

ČIŽP se důrazně ohrazuje proti manipulativním komentářům, které zazněly v rámci pořadu Reportéři ČT na téma Otrávené řeka IV., že by odebrání vzorků po havárii na Bečvě bylo nedostatečné a opožděné. Všechny složky, které byly v době po havárii na místě odebíraly vzorky, včetně ČIŽP. Znovu opakujeme, že svoji práci odvedla inspekce profesionálně a podle platných zákonů.

Inspekci není známo, které konkrétní osoby spolupracují se soudním znalcem na přípravě posudku a expertního hodnocení, který si zadala Policie ČR. Je však překvapující, že lidé, kteří v reportáži promluvili, reprezentující například Univerzitu Karlovu či Akademii věd, mají potřebu prezentovat své domněnky a úvahy bez znalosti kontextu celého případu, navíc případu živého.

ČIŽP v rámci šetření havárie na Bečvě poskytuje Policii ČR součinnost. Odebrané vzorky a informace s nimi související jsou i nadále součástí trestního řízení, které není ukončeno. Navíc jsou také součástí kontrol, které v této souvislosti probíhají a podléhají kontrolnímu řádu. Z těchto důvodů zůstává ČIŽP konzistentní - od začátku se snaží mluvit o tom, co vykonala, co je možné, je zveřejněno na webových stránkách. Zde jsou publikovány také odpovědi na nejčastější otázky, včetně stanoviska k poskytování informací - ČIŽP: Aktuality - Prohlášení ředitele ČIŽP ke ,,kauze Bečva" + Nejčastější otázky a odpovědi (cizp.cz)

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů