Úterý, 19. března 2024

Pardubický kraj ušetří za energie dalších 36 milionů korun; metoda EPC pomůže i životnímu prostředí

Pardubický kraj ušetří za energie dalších 36 milionů korun; metoda EPC pomůže i životnímu prostředí

Hned v deseti objektech ve vlastnictví Pardubického kraje byla dokončena modernizace technologických zařízení. Díky progresivní metodě EPC (Energy Performance Contracting) přinesou opatření během 11 let úsporu 36,6 milionů korun. Tu Kraji garantuje dodavatel tohoto rozsáhlého projetu, společnost MVV Energie CZ, která do modernizace energetického hospodářství investovala 25,6 milionů korun.

Modernizace se dotkla rekonstrukce kotelen, předávacích stanic tepla, regulace vytápění, instalace zhruba 1800 nových LED svítidel nebo instalace FTV panelů. Pardubický kraj nemusel vynaložit ani korunu.

,,Pardubický kraj byl prvním krajem v republice, který začal v roce 2007 projekty EPC realizovat. Benefity jsou zjevné. Šetříme tím finanční prostředky, ale také životní prostředí. Například jen za rok 2019 činila úspora 49,5 milionu korun a 7 500 tun CO2. Za celou dobu trvání projektů jsme uspořili 310 milionů korun a do ovzduší nepřišlo 37 500 tun CO2," oceňuje hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Za všechny etapy EPC projektu bylo zmodernizováno celkem 249 objektů v majetku Kraje.

Dodejme, že podle dat Eurostat zůstává Česká republika i nadále mezi energeticky nejnáročnějšími zeměmi EU, přestože u nás spotřeba energie stále klesá. Zvyšování energetické účinnosti budov v jednotlivých krajích je tak jednou z cest k celkové modernizaci české ekonomiky a splnění klimatických závazků plynoucích z evropské dohody Green Deal. Aktuálně je otevřených nebo se připravuje hned několik programů, které tyto projekty podporují z fondů Evropské unie.

Komfortnější prostředí, modernější a úspornější osvětlení, efektivní řízení spotřeby energií, ale také značný pokles produkce skleníkových plynů. To vše podtržené nižšími fakturami za elektřinu, teplo či zemní plyn ale i vodu, které Pardubický kraj hradí skrze své organizace na těchto deseti objektech ve svém majetku.

Zatím poslední etapa projektu byla rozprostřena po celém Pardubickém kraji. Obsáhla areál Sportovního gymnázia a Dětského domova v Pardubicích, Léčebnu dlouhodobě nemocných v Rybitví a další střední školy v Ústí nad Orlicí, Chvaleticích nebo České Třebové. Součástí této etapy je také budova Krajského úřadu Pardubického kraje.

Projekt realizovala Divize energetických služeb společnosti MVV Energie CZ a.s. Ta do modernizace energetického hospodářství investovala
25,6 milionů korun a smluvně garantuje, že účet za spotřebu energií v těchto deseti objektech, který ročně činí 20,6 mil. Kč, klesne o 3,3 mil. Kč. Za celkové 11leté období projektu tak jde o úsporu 36,6 milionů korun. Tyto úspory provozních nákladů může Kraj využít na jiné investice.

,,Společnost MVV Pardubickému kraji úsporu nákladů smluvně garantuje. Pokud jí nebude dosaženo, budeme Kraji hradit takzvanou nedoúsporu. Právě proto jsme věnovali značný prostor vstupním analýzám a mimořádně důležitý bude také aktivní energetický management. Pomáhají nám nejnovější technologie, jsme v soustavném kontaktu
s odborníky na všech budovách,"
líčí Bc. Martin Hvozda, manažer Divize energetických služeb MVV Energie CZ, která patří k nejzkušenějším realizátorům EPC projektů v České republice.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů