Úterý, 19. března 2024

Musk nabízí 100 mil. USD za nejlepší technologii zachycení uhlíku

Musk nabízí 100 mil. USD za nejlepší technologii zachycení uhlíku

Šéf společnosti Tesla Elon Musk na svém účtu na twitteru slíbil darovat 100 milionů USD (2,1 miliardy Kč) za vývoj "nejlepší" technologie zachycující emise oxidu uhličitého. Bližší detaily hodlá zveřejnit příští týden.

Zachycení emisí způsobujících oteplování planety se stává důležitou částí mnoha plánů, jejichž cílem je udržet pod kontrolou změny klimatu. V této technologii však byl dosud dosažen jen malý pokrok. Většinou se úsilí zaměřuje na snižování emisí než na odstraňování uhlíku ze vzduchu. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) koncem loňského roku řekla, že pokud chtějí země splnit cíle nulových emisí, bude nutný prudký růst v zavádění technologií zachycování uhlíku, upozornila agentura Reuters.

Musk se podle výpočtů agentury Bloomberg tento měsíc stal nejbohatším člověkem světa. Hodnota jeho majetku činí více než 201 miliard USD. V prvenství předstihl zakladatele internetového obchodu Amazon Jeffa Bezose.

Zachycování uhlíku je proces zachycování odpadního oxidu uhličitého buď přímo ze vzduchu nebo předtím, než je vypuštěn z továren a elektráren. V druhém případě je prvním krokem často instalace filtrů na komíny, které zachycují emise před vypuštěním do vzduchu. Jakmile je oxid uhličitý zachycen, může být přepraven někam, odkud nemůže uniknout, často hluboko pod zem, aby se zabránilo tomu, že přispěje ke globálnímu oteplování. Většina zachyceného oxidu uhličitého zůstane pod zemí, část se také používá při výrobě plastů a šumivých nápojů, napsal sever CNBC.

V současnosti podle IEA funguje po celém světě přibližně 20 komerčních projektů zachycování, využití a skladování uhlíku. Od roku 2017 bylo odsouhlaseno 30 nových projektů, podle IEA je to však zatím málo, aby se zabránilo oteplování planety. Věří, že tyto projekty by mohly snížit emise o téměř pětinu a snížit také náklady na boj s klimatickou krizí o 70 procent. Přizpůsobení provozu odvětví těžkého průmyslu čisté energii je relativně obtížné a nákladné ve srovnání se systémem zachycování uhlíku.

Server TechCrunch s odvoláním na anonymní zdroj uvedl, že odměna od Muska je spojená se soutěží nadace Xprize Foundation. To je nezisková organizace zaměřená na podporu a propagaci inovací.

Foto: celebwikiorg

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů