Úterý, 19. března 2024

Víte, jak na klima? Přihlaste svůj nápad do soutěže Adapterra Awards

Víte, jak na klima? Přihlaste svůj nápad do soutěže Adapterra Awards

Třetí ročník soutěže Adapterra Awards právě odstartoval. Až do konce března mohou lidé na www.adapterraawards.cz přihlašovat projekty, které pomáhají zvládat dopady klimatické krize. Jedinou podmínkou je, že nesmí jít o opatření na papíře, hlásit se mohou jen hotové realizace. I letos odborná porota vybere ty nejlepší nápady z volné krajiny i městského prostředí, jak ve veřejném prostoru, tak na budovách. Vedle porotců bude moci v letním online hlasování vybírat svou "miss sympatie" opět i veřejnost. Autoři vítězných projektů se mohou, vedle zahraničních exkurzí za adaptačními opatřeními na změnu klimatu, těšit na dvojici finančních cen: v kategorii volná krajina 100 tisíc korun od hlavního partnera Nestlé Česko a nově za počin v zastavěném území měst a obcí 50 tisíc korun od Plzeňského Prazdroje. Záštitu letošní soutěži udělil předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil.

Neotřelá technologická nebo přírodě blízká řešení mohou do soutěže hlásit vlastníci, investoři, projektanti nebo zhotovitelé. Tipy na příklady dobré praxe ze svého okolí mohou lidé posílat online na www.adapterraawards.cz. ,,Všechny kvalitní projekty, které projdou hodnocením odbornou porotou, následně zveřejníme v internetové databázi, která slouží jako živá inspirace obcím, investorům i domácím kutilům. Za dva roky se nám sešla již bezmála čtyřicítka českých inspirativních projektů a dalších dvacet zveřejníme ještě letos na jaře," uvádí Martin Ander z pořadatelské Nadace Partnerství.

Ne náhodou celá čtvrtina dobré praxe pochází z měst, která citelně trpí přehříváním, nedostatkem zeleně nebo přívalovými dešti. Nyní se autoři projektů v zastavěných územích mohou těšit na ocenění v podobě Ceny Plzeňského Prazdroje, který soutěž nově podporuje.

,,V Prazdroji jsme se přihlásili k závazkům snižovat dopad na klima a dosáhnout uhlíkové neutrality. Pracujeme na snižování spotřeby vody v pivovarech, na cirkularitě obalů nebo na snižování energetické stopy. Záleží nám také na zkvalitňování života v městech a obcích, nově jsme odstartovali projekt, který bojuje proti vizuálnímu smogu. V těchto tématech má velký smysl spolupracovat napříč sektory, proto nám dává smysl spojení s Nadací Partnerství, která oceňuje projekty zmírňující negativní efekty oteplování nebo nové nápady netradičního využívání a zadržování vody ve městech," vysvětluje Pavlína Kalousová, ředitelka firemních vztahů a komunikace Plzeňského Prazdroje, důvod letošního vstupu společnosti do soutěže. Vloni vítězství v městské kategorii slavili v Rokycanech za Park u Rakováčku.

Organizátoři letos podtrhli také mezinárodní rozměr soutěže a nově vyhlásí Cenu rakouského a českého příhraničí. Nebude chybět také online hlasování, ve kterém mohou lidé své favority podpořit od začátku srpna do poloviny října. A porota letos opět ocení i nejzdařilejší adaptační opatření z Prahy. V hlavním městě naposledy bodoval modelový příklad šetrného zemědělství Plužiny.

Je to právě téma zemědělství, které rezonovalo napříč předchozími ročníky. ,,Nestlé na konci roku 2020 představilo globální strategii k dosažení nulových čistých emisí CO2 do roku 2050. Znamená to zcela nový přístup například v zemědělství. O to klíčovější vidíme prostřednictvím Adapterra Awards možnost ukazovat a podporovat dobré příklady. Možná nejvíce nás obohatila spolupráce se zemědělcem Martinem Smetanou, vítězem prvního ročníku, který nám pomohl pochopit principy regenerativního a šetrného hospodaření a jeho vlivu na snižování emisí v naší výrobě", kvituje Martina Šilhánová, manažerka CSV Nestlé CZ&SK.

V rekordním ročníku 2020 lidé přihlásili 78 projektů, jedenadvacet z nich postoupilo do finále. Ty nasbíraly celkem osm tisíc hlasů od svých podporovatelů, vítěznou "miss sympatie" se stala řeka Dyje a projekt Povodí Moravy na prodloužení jejích meandrů o více než třetinu. V kategorii Volná krajina podporovanou Nestlé Česko zvítězil Lubor Křížek se svým počinem malých tůněk a mezí k zadržení vody, mezi firmami zase zazářila ČSOB a její radlický kampus. Vítězství za nejlepší klimatickou adaptaci na rodinném domě obdržel slaměný dům v Dobřejovicích. Letošní vítěze vyhlásí Nadace Partnerství na konferenci věnované adaptačním opatřením 4. 11. 2021 v Praze

Všechny inspirativní projekty i přihlášku do letošního ročníku nabízí www.adapterraawards.cz

Harmonogram a souhrn soutěže:

  • Sběr nominací 26. 1. - 31. 3. 2021.
  • Online přihláška na www.adapterraawards.cz.
  • Zájemci mohou přihlásit projekty z volné krajiny, města, z oblasti pracovního prostředí nebo bydlení.
  • Online hlasování veřejnosti o Cenu sympatie od 3. 8. - 15. 10. 2021.
  • Vyhlášení vítězů proběhne na konferenci věnované adaptačním opatřením 4. 11. 2021 v Praze.
  • Nadace Partnerství vyhlásí 5 hlavních cen - jednoho z každé kategorie a vítěze Ceny sympatie + 3 speciální ocenění - vítěze Ceny hl. m. Prahy, vítěze Ceny českého příhraničí a vítěze Ceny rakouského příhraničí.
  • Cena hlavního partnera Nestlé Česko v hodnotě 100 tisíc korun připadne vítězi v kategorii Volná krajina, Cena Plzeňského Prazdroje v hodnotě 50 tisíc korun vítěznému projektu ze zastavěného území.
  • Všechny kvalitní projekty se stanou součástí online databáze příkladů dobré praxe Adapterra.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů