Úterý, 19. března 2024

Hodnota trhu s emisními povolenkami loni stoupla na rekord

Hodnota trhu s emisními povolenkami loni stoupla na rekord

Celková hodnota globálních trhů s emisními povolenkami loni stoupla o 20 procent na rekordních 229 miliard eur (téměř šest bilionů Kč) z důvodu očekávaného zpřísnění emisních limitů. Hlavní podíl na tom měl systém obchodování s emisemi Evropské unie ETS, který se na celkové hodnotě podílel téměř 90 procenty. Vyplývá to z průzkumu společnosti Refinitiv.

"Může se to zdát v rozporu s očekáváním, že v roce, kdy emise výrazně klesly kvůli pandemii, ceny uhlíku a globální hodnota trhu stouply na nový rekord," uvedla analytička Refinitiv Haege Fjellheimová. "Na velkých trzích s emisemi uhlíku rostly ceny a objem vlivem očekávání přísnějších emisních limitů kvůli budoucím klimatickým cílům," dodala.

Podpůrným faktorem pro trh s emisemi bylo očekávání ambicióznějšího klimatického cíle Evropské unie do roku 2030.

Systémy obchodování s emisemi, nebo také trhy s uhlíkem, jsou tržní nástroje určené k omezení emisí skleníkových plynů. Stanovují strop pro množství emisí, které země nebo firmy mohou vypustit. Pokud tyto limity překročí, mohou si koupit povolenky od jiných.

V Severní Americe jsou dva regionální trhy s uhlíkem - Západní klimatická iniciativa a Regionální iniciativa pro skleníkové plyny. Jejich hodnota loni vzrostla o 16 procent, v případě západní iniciativy na 22 miliard eur a případě regionální iniciativy na 1,7 miliardy eur, dodal Refinitiv.

Čínský prezident Si Ťin-pching v září slíbil zvýšit cíle snižování emisí v zemi, která je největším producentem skleníkových plynů na světě. Ve čtvrtém čtvrtletí pak vláda zveřejnila pravidla pro národní systém obchodování s emisemi, napsala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů