Pátek, 26. dubna 2024

Před 50 lety byla uzavřena Ramsarská úmluva o mokřadech

Před 50 lety byla uzavřena Ramsarská úmluva o mokřadech

Takzvaná Ramsarská úmluva, která byla uzavřena 2. února 1971 v íránském městě Ramsar, je první mezinárodní úmluvou zaměřenou na ochranu a rozumné využívání přírodních zdrojů a jednou z mála úmluv chránících určitý typ biotopů. Účinnosti smlouva nabyla v roce 1975 a dosud k ní přistoupilo 171 zemí.

Země, které úmluvu dodržují, se zavázaly, že budou věnovat zvýšenou péči takzvaným mokřadům mezinárodního významu, tedy slatinám, rašeliništím, říčním slepým ramenům a nivám, ale i tůním či lužním lesům. Seznam v současnosti zahrnuje přes 2400 lokalit chráněných mokřadů o rozloze přesahující 2,5 milionu čtverečních kilometrů. Zemí s největším počtem mokřadů mezinárodního významu je Británie, která jich eviduje 175. Nejrozsáhlejší oblast mokřadů má Bolívie (148.000 km2).

Česká republika je jedním ze států, které úmluvu dodržují a tímto dokumentem je zde nyní chráněno 14 mokřadů. Patří k nim například Šumavská rašeliniště, Třeboňské rybníky, Krkonošská rašeliniště či Mokřady dolního Podyjí.

Vyhlášení smlouvy 2. února připomíná Světový den mokřadů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů