Úterý, 19. března 2024

Praha dostane dotaci na nákup elektromobilů pro své organizace

Praha dostane dotaci na nákup elektromobilů pro své organizace

Pražský magistrát dostane ze Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP) dotaci zhruba 7,75 milionu korun. Peníze budou sloužit na nákup elektromobilů pro příspěvkové organizace zřizované hlavním městem. Cílem je zlepšit stav vozového parku a přispět tak ke zlepšení životního prostředí. Vyplývá to z informačního dokumentu, který dnes dostali na stůl pražští radní. Tzv. infotisky radní neschvalují, ale jsou jim pouze dány na vědomí.

"Hlavním cílem projektu je tedy zejména snížení emisí pevných částic a oxidů dusíku z dopravy, snížení hlukové zátěže v městském prostředí a napomáhání rozvoje elektromobility na území hlavního města Prahy," píše se v dokumentu.

Za obdržené peníze hlavní město nakoupí celkem 27 elektromobilů. Ty bude muset provozovat minimálně tři roky. Dotaci bude město dostávat z fondu průběžně. Které příspěvkové organizace vozy dostanou, není z dokumentu jasné.

Vedení hlavního města se v uplynulých letech rozhodlo podporovat alternativní způsoby dopravy a pohonu aut. Podporuje tak mimo jiné také vznik dobíjecích stanic pro elektromobily.

Pražští zastupitelé v roce 2019 vyhlásili v Praze klimatický závazek, při kterém chce vedení města do roku 2030 snížit množství emisí oxidu uhličitého o 45 procent a do roku 2050 chce, aby byla metropole bezuhlíková.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů