Čtvrtek, 28. března 2024

Podíl hybridů v EU se loni zdvojnásobil na 12 procent

Podíl hybridů v EU se loni zdvojnásobil na 12 procent

Podíl hybridních vozů na celkových prodejích osobních aut v Evropě se loni zvýšil na 11,9 procenta z předloňských 5,7 procenta. Auta nabíjená ze zásuvky, tedy elektromobily a plug-in hybridy, pak zvýšila svůj podíl 3,5 násobně na 10,5 procenta. Vůbec poprvé se v EU od ledna do prosince prodalo více než milion jednotek hybridních (1,18 milionu) a elektricky nabíjitelných (1,05 milionu) osobních automobilů.

Přestože celkový pokles registrací o tři miliony aut kvůli koronaviru nejvíce zasáhl vozidla s naftovým a benzinovým pohonem, konvenční typy paliv trhu stále dominovaly s podílem 75,5 procenta. Oznámila to dnes asociace evropských výrobců aut ACEA.

Důvodem růstu aut na elektrický pohon byla snaha automobilek zvýšit podíl ekologických vozidel na prodejích kvůli snížení průměrných emisí za produkci. Za nesplnění limitů jim poprvé hrozily pokuty od EU.

Ve čtvrtém čtvrtletí počet registrací elektricky nabíjených vozidel v EU vyskočil ze 131.000 jednotek v roce 2019 na téměř půl milionu, čímž poprvé překonal objem prodeje hybridních elektrických automobilů. Tento silný nárůst byl do značné míry způsoben vládními stimuly pro vozidla s nízkými a nulovými emisemi. Například v Německu se registrace elektromobilů v posledním čtvrtletí zvýšily o více než 500 procent. Hybridní auta zaznamenala během posledního čtvrtletí nárůst o 105 procent na 435.260 vozů.

"Nízkoemisní vozidla byla jediná kategorie osobních aut, která v loňském roce nezaznamenala propad, ale naopak rostla. Bylo to dáno mimo jiné i jasnou podporou automobilek s cílem snížení průměrných emisí jejich produkce. Toyota má v tomto směru významný náskok. Hybridy vyrábíme již čtvrt století a v současnosti nabízíme hybridní verzi u každé modelové řady. V loňském roce vzrostl u Toyoty na českém trhu podíl prodávaných hybridů zhruba o pět procentních bodů na 42 procent osobních vozů," uvedl generální ředitel Toyota a Lexus ČR Martin Peleška.

Podle automobilového experta EY Petra Knapa lze loňský rok vnímat z pohledu aut na alternativní pohon jako zlomový. "To číslo letos dále poroste, i když již nepůjde o zdvojnásobení podílu," podotkl.

Zvyšující se zájem o auta na elektřinu je podle společnosti Arval patrný také u českých firem, které tvoří tři čtvrtiny tuzemských zákazníků automobilek. Alespoň jednu alternativní technologii má podle průzkumu Arvalu ve svém vozovém parku 14 procent českých firem. "I v příštích letech očekáváme díky rozšiřující se nabídce modelů s alternativními pohony minimálně dvojnásobný meziroční nárůst těchto skupin vozidel. Globálně chce společnost Arval do roku 2025 provozovat více než půl milionu elektrifikovaných aut," dodal konzultant Arvalu CZ Tomáš Kadeřábek.

V Česku se loni prodej nových aut s hybridním pohonem zvýšil o 52 procent na 12.674 vozů. Prodej elektromobilů se zvýšil o 331 procent na 3262 aut. Celkově se trh s osobními auty loni propadl o 18,8 procenta na 202.971 vozů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů