Pátek, 19. dubna 2024

Č. Budějovice loni platily za černé skládky nejvíce za sedm let

Č. Budějovice loni platily za černé skládky nejvíce za sedm let

České Budějovice loni zaplatily za likvidaci odpadů na nelegálních skládkách 5,1 milionu korun. Je to nejvíc za posledních sedm let. V roce 2014 přitom za stejné práce platily téměř o čtyři miliony korun méně. ČTK to řekla mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Welzlová.

V roce 2019 město platilo za likvidaci takzvaných černých skládek 2,3 milionu korun. Podle představitelů vedení Českých Budějovic výrazný nárůst způsobila pandemie koronaviru. "Původně jsme počítali s rozpočtem na likvidaci skládek 2,5 milionu, ale realita byla taková, že lidé v karanténě vyvolané šířením covidu 19 a vyhlášeném nouzovém stavu svůj čas věnovali gruntování, což se dá pochopit, ale došlo tím k velkému nárůstu odloženého odpadu kolem separačních hnízd a kontejneřišť," uvedl českobudějovický primátor Ivo Moravec.

Dodal, že lidé odpad odkládali na různá místa i proto, že na čas byly zavřené sběrné dvory. Městská policie na magistrát ročně předává stovky podnětů týkajících se černých skládek. "Lidé zkrátka a bohužel nedodržují pravidla slušného chování. Proto jim je musíme připomínat i za cenu peněžitých pokut," uvedl Moravec. Podle něj ale často bývá složité najít skutečného viníka, který odpad odloží mimo kontejnery a popelnice.

Náklady na likvidaci nelegálních skládek v Č. Budějovicích:

rok částka
2020 5,1 mil. Kč
2019 2,3 mil. Kč
2018 2 mil. Kč
2017 1,8 mil. Kč
2016 1,6 mil. Kč
2015 1,3 mil. Kč
2014 1,2 mil. Kč

Zdroj: magistrát Č. Budějovic

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů