Čtvrtek, 28. března 2024

Poslanci hospodářského výboru zatím akumulaci nepodpořili. Jednání vévodily nepravdivé a mnohokrát vyvrácené informace

Poslanci hospodářského výboru zatím akumulaci nepodpořili. Jednání vévodily nepravdivé a mnohokrát vyvrácené informace

Přestože velkokapacitní baterie na akumulaci energie vznikají jako důležitá část moderní energetiky všude po světě, potřebnou licenci k podnikání v tuzemsku dnes poslanci na Hospodářském výboru sněmovny nepodpořili. Výrazný podíl na tom má i vlivná teplárenská lobby, na kterou se někteří zákonodárci během jednání otevřeně odkazovali. Uzákonit podmínky pro podnikání v oboru navrhlo do aktuální podoby energetického zákona devět poslanců napříč politickým spektrem. Ačkoliv návrh získal podporu ERÚ, ČEPS a MPO k němu zaujalo neutrální postoj, schválení se dnes nedočkal.

Poslanec Leo Luzar (KSČM) na jednání varoval před opakováním ,,solárního tunelu" a podnikatele v oboru akumulace nazval ,,baterkovými barony". ,,Jsme šokováni výstupem poslance Luzara, který dnes opakoval mnohokrát vyvrácené mýty a lži spojené s akumulací energie. Návrh obsahuje pouze zavedení licence pro zahájení podnikání a žádné dotace rozhodně nezavádí," uvedl k jednání Jan Fousek, výkonný ředitel Asociace pro akumulaci energie AKU-BAT, která podporuje zavedení licence. Poslanec tak dle Fouska podlehl nepravdivým informacím, při svém vystoupení přitom veřejně odkazoval na doporučení Teplárenského sdružení akumulaci nepodpořit. Argumentaci zástupců největších českých tepláren přejímali i někteří další poslanci. Nikoho přitom nezajímala podpora klíčových energetických institucí.

,,Přestože zástupce MPO a poslanci Pavel Pustějovský (ANO) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedli většinu dezinformací na pravou míru, nakonec oba své pozměňovací návrhy na akumulaci stáhli a vyzvali k dalšímu jednání. Jsme zaskočeni přiznáním změny názoru kvůli vlivu Teplárenského sdružení některých členů výboru, a to včetně těch, kteří svoji podporu licenci dříve vyjádřili podpisem," upřesnil Jan Fousek.

O dalším postupu budou nyní hlavní aktéři jednat. Úprava komplexního návrhu musí proběhnout před druhým čtením ve sněmovně. ,,Věříme, že poslanci společně s klíčovými institucemi nakonec připraví takový návrh, který využití bateriových systémů i dalších forem akumulace bez jakýchkoliv dotací v elektrizační soustavě ČR podpoří," dodal Fousek.

Zdroj: AKU-BAT CZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů