Pátek, 29. března 2024

Chrudim rozdělí 1500 nádob na svoz bioodpadů z domácností

Chrudim rozdělí 1500 nádob na svoz bioodpadů z domácností

Chrudim se připravuje na dubnové zahájení svozu bioodpadů od rodinných domů ve vybraných částech města. Od března proto začnou Technické služby lidem vydávat 1500 biopopelnic. Přidělovat se budou zdarma, za vyvážení nebudou obyvatelé platit nic navíc, uvedl Aleš Prokopec z chrudimské radnice.

"Nejen že lidé po svozech bioodpadů dlouhodobě volají, ale díky vyšší vytříděnosti máme šanci udržet pro občany poplatky za odpady ve stávající výši," uvedl místostarosta Chrudimi Aleš Nunvář (Piráti).

Distribuce biopopelnic se uskuteční v osmi dnech mezi 9. a 20. březnem. Lidé si na určených stanovištích nádobu vyzvednou po předložení občanského průkazu. Ti, kteří se dostavit nemohou, budou mít možnost si biopopelnici převzít v areálu sběrného dvora v ulici Obce Ležáků.

Vyvážení budou zajišťovat Technické služby Chrudim od dubna do konce října jednou týdně, v zimním období po dvou týdnech. Svozová trasa je vzhledem k počtu ulic a rodinných domů rozvržena do dvou dnů, vždy v úterý nebo ve čtvrtek. Kompletní informace jsou zveřejněny na webu města.

Projekt je ve své pilotní fázi zaměřen na vybrané lokality rodinných domů ve městě. V jarních a letních měsících se bude celý proces svozů testovat. Dalším krokem bude vyhodnocení zkušeností, po kterém se nyní předběžně počítá s pokračováním vyvážení bioodpadu od rodinných domů i v dalších částech města.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů