Pátek, 29. března 2024

Kakofonie lidských zvuků ohrožuje podmořský život

Kakofonie lidských zvuků ohrožuje podmořský život

Přirozené zvuky oceánu jsou zcela zásadní pro zdraví mořských živočichů, ale začíná je ohrožovat stále hlasitější kakofonie zvuků lidské činnosti, vyplývá ze studie. Škody způsobené hlukem jsou podle vědců stejně škodlivé jako nadměrný rybolov, znečištění a klimatická krize, ale nevěnuje se jim dostatečná pozornost. Dobrou zprávou je, že hluk je možné ukončit okamžitě a nezůstanou po něm dlouhodobé následky, píše list The Guardian.

Mořští živočichové slyší na mnohem větší vzdálenost než vidí nebo cítí, sluch je proto klíčový pro mnohé aspekty jejich života. Od velryb po měkkýše, zvířata v moři používají zvuk k lovu, orientaci, obraně území, vábení partnera, hledání útočiště a varování před útokem. Zvukové znečištění zvyšuje riziko úmrtí a v extrémních případech, jako je výbuch, dokonce smrt přímo zaviní.

Kvůli emisím oxidu uhličitého ze spalování fosilních paliv je oceán kyselejší, což způsobuje, že se zvuky šíří do větší vzdálenosti a v oceánu je proto větší hluk, uvedli vědci. Pandemie covidu-19 však ukázala, že mořští savci a žraloci se teď vrátili do oblastí, které byly dříve příliš hlučné. Je to důkaz, že mořský život se může zotavit ze znečištění hlukem velmi rychle.

"Všechno od nejmenšího planktonu až po žraloky vnímá akustické prostředí," uvedl profesor Steve Simpson z britské Exeterské univerzity, který se podílel na studii. "Zvířata musí pro komunikaci zvuky vydávat, ale také zvuk přijímat", a hlukové znečištění je jako "akustická mlha" v oceánu, uvedl Simpson.

"Mořská zvířata vidí nanejvýš na desítky metrů, cítí na stovky metrů, ale slyší přes celé oceánské pánve," uvedl profesor Carlos Duarte z Technické a přírodovědecké univerzity krále Abdalláha v Saudské Arábii, který studii vedl.

Studie, která vyšla v časopise Science, analyzovala více než 500 předchozích prací, které se zabývaly dopadem hluku na mořský život. Na 90 procent studií objevilo významné škody pro mořské savce, jako velryby, lachtany, tuleně a delfíny. Negativní dopad na ryby a bezobratlé objevilo 80 procent studií.

"Zvuk je základní součástí ekosystému, dopad (hluku) je všudypřítomný, ovlivňuje zvířata na všech úrovních," shrnuje analýza. Nejviditelnějším dopadem je přímá souvislost mezi vojenskými sonary a záznamy detonací a na druhé straně hluchotou, hromadným uváznutím a úhynem mořských savců.

Za posledních 50 let se zvuky o nízké frekvenci na nejrušnějších dopravních lodních trasách znásobily 32krát, uvádí studie. Rybářská plavidla používají sonar k hledání hejn ryb a traulery pro lov při dně vytvářejí dunivý zvuk. Konstrukce a provoz ropných plošin a pobřežních větrných farem také způsobují hlukové znečištění, stejně jako detonace bomb z druhé světové války v Severním moři.

"Zjistili jsme také, že hluk způsobuje zvířatům stres, ta pak činí špatná rozhodnutí, což často vede ke smrti," uvedl Simpson.

Podle autorů studie existuje řešení, jako příklad uvádějí upravený design lodních šroubů velkokapacitních lodí a vyšší účinnost motorů. Tišší lodní šrouby jsou podle Duarteho nejdůležitější, polovinu veškerého hluku způsobuje jen 15 procent plavidel. Řešení by mohly přinést i elektrické motory, pomáhá také snížení rychlosti. Zpomalení lodí ve Středozemním moři z 15,6 uzlu na 13,8 zajistilo během několika let snížení hluku o polovinu. Seismické průzkumy lze provádět také pomocí vibrátorů na mořském dně, místo aby se vysílaly zvukové vlny celým vodním sloupcem.

"Opravdu věřím, že ještě za našeho života uslyšíme zdravější oceán," uvedl Simpson.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů