Čtvrtek, 28. března 2024

Jak pečovat o životní prostředí? Vzdělání dětí podpoří dotace

Jak pečovat o životní prostředí? Vzdělání dětí podpoří dotace

Ministerstvo životního prostředí podpoří environmentální vzdělávání (EVVO). Na projekty, které zlepší povědomí dětí o životním prostředí, vyčlenilo 40 milionů z rozpočtu Státního fondu životního prostředí ČR. Dotace směřují do nových i navazujících vzdělávacích programů zaměřených na témata změny klimatu, udržitelné spotřeby nebo třeba prevence vzniku odpadů, a to jak offline, tak online formou. Peníze mohou školy a další vzdělávací organizace použít nejen pro výuku žáků, ale i lektorů a učitelů.

Je to další krok v soustavné podpoře vzdělávacích zařízení. ,,Environmentální výuka je hrozně důležitá, podporuje u dětí vztah k životnímu prostředí. Roky ji systematicky podporujeme, tohle je další krok na cestě k budování lepšího povědomí o ochraně a odpovědnosti k životnímu prostředí," říká ministr životního prostředí Richard Brabec. ,,Z našich zkušeností víme, že je o peníze na vzdělávání zájem a dotace vždy najdou smysluplné uplatnění," dodává ministr. Peníze z předchozí výzvy využila například Asociace lesních mateřských škol na pořádání letních škol pro učitele, rozvinula se díky nim síť Ekoškol nebo je Nadace Partnerství použila na vzdělávání veřejné správy v oblasti adaptací měst na změny klimatu

V dotační výzvě z Národního programu Životní prostředí je připraveno 40 milionů korun. Z toho 25 milionů půjde na environmentální vzdělávání a výchovu, zbylých 15 milionů na tvorbu metodik, vzdělávaní učitelů a evaluaci v této oblasti. V pořadí se jedná již o třetí výzvu vyhlášenou na toto téma. V předchozích dvou letech si vzdělávací projekty rozdělily přes 80 milionů korun.

A na co mohou žadatelé peníze použít? Mezi preferovaná témata vzdělávacích programů, která plynou i z aktuální situace, patří změna klimatu, udržitelná spotřeba a prevence vniku odpadů. Důraz je kladen rovněž na venkovní výuku v kontaktu s přírodou, místně zakotvené učení a výuku v on-line prostředí pro období omezené klasické školní výuky.

Mezi typově podporované projekty patří příprava, koordinace a rozvoj dlouhodobých environmentálních vzdělávacích a osvětových programů a akce celorepublikového, případně nadregionálního významu a dosahu. Nezapomíná se ani na vzdělávání učitelů a lektorů, podporováno je pořádání odborných konferencí, seminářů, a to i v online prostředí, na pořízení publikací, pomůcek, metodik a periodik EVVO.

Výzva je určena pro školy, veřejnou správu a odbornou veřejnost Oprávněnými příjemci jsou všechny právnické osoby, které splní předepsané podmínky výzvy, s výjimkou obchodních korporací, organizačních složek státu a politických stran a hnutí. ,,Dotace žadatelům pokryje až 70 % z celkových způsobilých výdajů, navíc 30 % jim poskytneme zálohově formou jednorázové platby. Po doložení skutečných výdajů provedeme vyúčtování a vyplatíme zbytek dotace," upřesňuje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman a dodává, že díky této změně žadatelům odpadnou starosti se sháněním prostředků na počáteční náklady spojené s rozjezdem projektů.

O peníze je možné žádat od 15. března do konce května letošního roku. V aktivitě Environmentální vzdělávání a výchova je maximální možná výše podpory na jeden projekt tři miliony korun, v aktivitě Tvorba metodik, vzdělávaní lektorů a učitelů, evaluace v oblasti EVVO je to 1,5 milionu korun. U obou platí, že podpořené projekty musí být realizovány nejpozději do 31. prosince 2024.

Dokumenty k výzvě

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů