Čtvrtek, 28. března 2024

Speciální poukázky na opravu rozdá Vídeň svým obyvatelům i letos

Speciální poukázky na opravu rozdá Vídeň svým obyvatelům i letos

Se speciální iniciativou na opravu nefungujících či porouchaných věcí přišla vídeňská radnice už minulý rok v září. Prostřednictvím speciálních poukazů úspěšně motivovala své obyvatele, aby zbytečně nevyhazovali vše, co jeví nedostatky. Nyní se kvůli velkému zájmu Vídeňanů radnice rozhodla v projektu pokračovat. Od března město uvolní celkem 1 milión euro na druhou fázi projektu ,,Vídeň to opraví".

,,Poptávka po poukázkách naprosto předčila naše očekávání - během několika málo týdnů bylo staženo přes 10 000 poukázek, 8 000 věcí bylo opraveno. Proto jsme se rozhodli v projektu pokračovat i letos, a to s částkou 1 milión eur", okomentoval budoucnost projektu ,,Vídeň to opraví" starosta Michael Ludwig. Cílem projektu je podle vyjádření radnice podpořit nejen vídeňské podniky a zajistit zaměstnanost, ale také ochránit životní prostředí. Oprava porouchaných věcí totiž nejen snižuje množství vyhozených věcí, ale šetří i zdroje a škodlivé plyny CO2. To vše pak zpomaluje klimatické změny.

Opravit si své věci mohou Vídeňané nyní ve 109 podnicích, v kterých lze městské poukázky uplatnit. Získat je mohou zdarma na webových stránkách města, a to od března do konce června. Třetí vlnu emise poukázek město pak plánuje na období od 1. září do 12. prosince 2021.

Poukazy na opravu v praxi

Zájemci si poukázku mohou zdarma stáhnout na stránkách města. Následně se pak s porouchanou věcí mohou vydat do jednoho z podniků Vídeňské opravárenské sítě (Wiener Reparaturnetzwerk). Město dotuje každou opravu z 50 %, maximální částka pak dosahuje 100 euro. Po předložení poukázky je částka automaticky snížena na polovinu a není nutné vyplňovat další formuláře.

Až 65 % opravených věcí přitom loni tvořila elektronika, hlavně pak mobily a tablety. Mezi další věci, které si Vídeňané nechali opravit, patřil nábytek, boty, oblečení a kola. Podle radního pro životní prostředí Jürgena Czernohorszkého opravy v minulém roce ušetřily zhruba 190 tun skleníkových plynů.

Foto: Vídeňský starosta Michael Ludwig a vídeňský radni Jürgen Czernohorszky

Zdroj: Eurocomm-PR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů