Pátek, 26. dubna 2024

Údržba veřejné zeleně v Olomouci stojí ročně 100 mil. Kč

Údržba veřejné zeleně v Olomouci stojí ročně 100 mil. Kč

Údržba veřejné zeleně v Olomouci si ročně vyžádá zhruba sto milionů korun, přičemž dvě třetiny nákladů připadají na trávníky. Olomouc ve srovnání s ostatními městy investuje více peněz do letniček a trvalek, což souvisí s dlouholetou tradicí jejich pěstování v městských parcích. Vyplývá to ze strategie zaměřené na veřejnou zeleň, kterou dnes projednalo městské zastupitelstvo.

V Olomouc je 723 základních ploch zeleně o celkové výměře 871 hektarů, které slouží jako zázemí pro odpočinek a rekreaci obyvatel i jako náhrada přírodního prostředí. Celkové roční náklady na údržbu zeleně odborníci vyčíslili na 101,4 milionu korun, na trávníky připadá 66,9 mil Kč.

"Relativně vysoký podíl nákladů na péči o trávníky je ve skutečnosti nižší než ve srovnatelných městech, jako je Ostrava, Pardubice či Kladno," uvedli autoři analýzy.

Letničky se na celkových nákladech podílí 4,2 procenty a trvalkové záhony 8,8 procenta. "Tento podíl nákladů je ve srovnání s jinými městy relativně vysoký, zdůvodnitelný vysokou kvalitou zahradních úprav v parcích, především v areálu Flóra," stojí v analýze.

V nákladech na běžnou údržbu zeleně nejsou zahrnuty investice do rozvoje jejích ploch. V Olomouci je plánováno založení několika nových parků, například na Nových Sadech či Lazcích. Odhadované náklady na tyto parky jsou zhruba 40 milionů korun. Další peníze si vyžádá rozvoj historických parků.

Významnou součástí zeleně města jsou rekreační lesy. "Pro zlepšení rekreačního způsobu využití lesů je zapotřebí postupně zpracovat podrobnější projekty. Odhad nákladů na opatření na porostech a dovybavení rekreačních lesů je celkem 13,28 milionu korun," uvedli autoři analýzy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů