Čtvrtek, 25. dubna 2024

Val. Meziříčí chce dokončit výměnu kontejnerů za polopodzemní

Val. Meziříčí chce dokončit výměnu kontejnerů za polopodzemní

Radnice ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku postupně rozšiřuje sběr odpadů o další komodity, například jedlé oleje nebo v loňském roce kovy. Do budoucna je v plánu rozšiřovat kapacitu odpadových nádob na kovy a na nápojové kartony či dokončit výměnu 1100 litrových kontejnerů za nové polopodzemní, uvedl v dnešní tiskové zprávě radnice starosta Robert Stržínek (ANO). Město s asi 22.000 obyvateli postupně od roku 2010 instaluje zejména na sídlištích velkoobjemové polopodzemní kontejnery, ve městě je jich už 280.

Radnice loni spustila nový systém svozu a likvidace odpadu pro rodinné domy. Jejich majitelé si mohou vedle klasických černých popelnic na komunální odpad zažádat také o odpadové nádoby na papír, plast a bioodpad. "Občanům jsme dosud vydali 2162 kusů nádob na plast, 1774 na papír a 1738 na bioodpad. Do systému, jehož hlavním smyslem je zvýšení efektivity třídění odpadu a snížení nákladů na skládkování, se už zapojilo téměř 100 procent domácností," uvedl starosta. "Operativně reagujeme také na podněty občanů, kteří už systém využívají. Proto jsme například vytvořili přehledné svozové kalendáře s harmonogramem vývozu jednotlivých druhů odpadů nebo rozšířili svoz plastů o pytlovou formu," uvedl Stržínek.

Město spolupracuje se společností TS Valašské Meziříčí, jejímž je spoluvlastníkem. "Díky tomu můžeme snáz nastavovat podmínky pro svoz odpadů či provoz sběrného dvora. Ten mohou občané využívat k uložení velkoobjemového odpadu zdarma šest dní v týdnu s výjimkou neděle a státních svátků," uvedl starosta.

Obyvatelé města platí od roku 2006 za svoz a likvidaci odpadu 490 korun ročně. Skutečné náklady byly loni 814 korun za osobu. "I přesto jsme se opět rozhodli poplatek za svoz a likvidaci komunálního odpadu nezvyšovat," uvedl starosta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů