Pátek, 29. března 2024

EP chce uhlíkové clo i zachování bezplatných emisních povolenek

EP chce uhlíkové clo i zachování bezplatných emisních povolenek

Evropská unie by podle europoslanců měla zatížit zvláštním poplatkem část dovozu ze zemí, které si nekladou dostatečně náročné klimatické cíle. Evropský parlament dnes doporučil, aby se takzvané uhlíkové clo, které má být novým příjmem rozpočtu Evropské unie, týkalo především produktů z energeticky náročných odvětví. Někteří poslanci také kritizovali fakt, že EP v rámci návrhu odmítl zrušit bezplatné přidělování emisních povolenek aerolinkám a dalším znečišťovatelům ovzduší.

EU chce zavedením dovozního poplatku na neekologicky vyráběné produkty zajistit, aby mimounijní firmy neměly konkurenční výhodu kvůli přísnějším unijním klimatickým pravidlům, jejichž postupné zavádění bude mít dopad na evropský průmysl.

"Toto je naše největší šance, jak zůstat pod limitem oteplení o 1,5 stupně Celsia a zároveň tlačit na naše partnery, aby byli stejně ambiciózní, pokud chtějí přístup na evropský trh," prohlásil zpravodaj návrhu Yannick Jadot z frakce zelených. Narážel tím na závazek z pařížské klimatické dohody, který chce EU plnit zavedením přísnějších limitů pro vypouštění škodlivých látek do ovzduší. Z nich plynoucí vyšší náklady pro výrobce se zřejmě projeví v ceně produktů vyráběných v unii.

Podle doporučení schválených 444 ze 695 hlasujících europoslanců by se uhlíkový poplatek měl od roku 2023 týkat zejména produktů jako je ocel, hliník, sklo, chemikálie či fosilní paliva.

"Aby byl nový mechanismus účinný, musíme nyní prověřit, že je také v souladu s pravidly Světové obchodní organizace (WTO)," připomněla česká liberální místopředsedkyně EP Dita Charanzová, podle níž by měl uhlíkový poplatek zejména narovnat pravidla hry pro unijní a ostatní firmy.

Europoslanci naproti tomu vyřadili z doporučení část prosazovanou zejména zelenými, podle níž by od roku 2023 skončilo bezplatné přidělování emisních povolenek. Ty dostávají některá průmyslová odvětví a například také aerolinky, o jejichž konkurenceschopnost má obavy Evropská komise.

"To je podle mě přílišný protekcionismus evropských firem, který navíc nepovede k faktickému snížení emisí," kritizoval odmítnutí návrhu český pirátský europoslanec Mikuláš Peksa, který narozdíl od většiny dalších českých zástupců v EP zrušení bezplatných povolenek podpořil.

O konkrétní podobě uhlíkového poplatku bude nyní europarlament vyjednávat se členskými státy. Podle Bruselu by měly příjmy z něj sloužit jako jeden ze zdrojů, který pomůže EU splácet dluh za mimořádný fond obnovy, jehož 750 miliard eur (téměř 20 bilionů korun) má pomoci ekonomikám z koronavirové krize.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů