Pátek, 29. března 2024

ČBA: Deset bank se zavázalo k udržitelnému rozvoji

ČBA: Deset bank se zavázalo k udržitelnému rozvoji

Deset tuzemských bank, včetně těch největších, podepsalo Memorandum České bankovní asociace pro udržitelné finance. V něm se banky přihlásily k vytváření udržitelného podnikatelského prostředí. Součástí je závazek bank spolupracovat s veřejnou správou v rámci řešení specifické situace ČR při spolufinancování projektů realizovaných za pomoci EU fondů. V tiskové zprávě o tom dnes informovala asociace.

Jako příklad, čeho se iniciativa týká, ČBA uvedla digitalizaci činností a přechod na bezpapírové procesy, snižování uhlíkové stopy v provozech nebo tvorbu úvěrových a investičních portfolií, které zohledňují udržitelnost a ochranu životního prostředí.

Zároveň členské banky asociace založily Komisi pro udržitelné finance, která se bude zabývat tím, jak mohou banky konkrétně přispívat k vytvoření udržitelných podmínek.

ČBA upozornila, že aktuální krok bank souvisí se snahou EU plnit závazky v životním prostředí a v sociálních podmínkách. "Jednou z výdajových priorit pro rozpočet EU pro toto období, jehož celkový objem dosáhne 1,8 bilionu eur, je ochrana životního prostředí a klimatu a udržitelný rozvoj," uvedla asociace.

K memorandu se připojily Air Bank, Česká spořitelna, Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB), Československá obchodní banka (ČSOB), Hello bank!, ING Bank, Komerční banka, MONETA Money Bank, Raiffeisenbank a UniCredit Bank.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů