Pátek, 29. března 2024

E.ON Energy Globe prodlužuje termín nominací a spustil podcast Ekotoulky

E.ON Energy Globe prodlužuje termín nominací a spustil podcast Ekotoulky

Dvanáct vítězů už je známých. Letos se hledá třináctý. V lednu se rozběhlo další kolo hledání nejlepšího ekologického projektu v České republice v rámci soutěže E.ON Energy Globe. Kdo doplní předloňské vítěze Nesnězeno nebo loňského absolutního šampiona obec Hostětín? Přihlašování projektů pořadatelé prodlužují do 21. března a hlásí jednu novinku. Od února si může veřejnost poslechnout nový E.ON podcast Ekotoulky se zástupci projektů, které v uplynulých letech uspěly.

Za předchozích dvanáct ročníků se do soutěže přihlásilo na tři tisíce ekologických projektů. Jen v loňském roce se jednalo o více než tři stovky nominovaných. ,,Projekty se mění ve třech oblastech. Z hlediska kvantity nám jejich počet ročně hodně narostl. Výrazně se zvyšuje i jejich kvalita a je také krásně vidět, jak se do nich promítá technologie," říká Martin Záklasník, generální ředitel společnosti E.ON v České republice. Upozorňuje také na fakt, že i malé projekty a jednotlivci mohou dokázat velké věci a výrazně přispět k lepšímu životnímu prostředí nám všem.

Uspět může kdokoliv, proto nikdo nemusí nad přihláškou váhat. Nominace se třídí do hlavních kategorií Firma, Produkt, Vzdělávání, Obec, Stavba a nově Nápad. ,,Ne každý revoluční nápad musí být hned dotažený až do konce. Proto hodnotíme i nerealizované inovace, které s využíváním obnovitelných zdrojů a ochrany životního prostředí přímo souvisejí," dodává Vladimíra Gláserová ze společnosti E.ON, která tuto soutěž v České republice pořádá. A těší jí fakt, že díky množství přihlášených projektů je vidět, že Češi na témata spojená s ekologií nepřestávají myslet ani v této nelehké době.

Nominovat svůj vlastní projekt může veřejnost na webových stránkách www.energyglobe.cz pomocí online formuláře nebo může své tipy zaslat mailem na adresu energyglobe@eon.cz, a to až do 21. března, kdy se nominace uzavřou. Poté vybere odborná porota finalisty, kteří se utkají o přízeň veřejnosti. ,,Na vítěze pak nečekají jen ceny od partnerů, ale se všemi se v rámci E.ONu snažíme dál smysluplně spolupracovat tak, jako se nám to povedlo s předloňskými vítězi, aplikací Nesnězeno, a to i v této složité době," připomíná Vladimíra Gláserová projekt, kdy dostali zdravotníci z brněnské a českobudějovické nemocnice jídlo zdarma.

Ekotoulky - první E.ON podcast připomíná vítězné projekty

V roce 2018 se stal absolutním vítězem soutěže Jan Chvátal se svým domem ze slámy. A jak se mu po třech letech od vítězství v jeho slamáčku žije? To se lidé mohou dozvědět díky novému E.ON podcastu Ekotoulky. Ten představuje v rozhovorech vítěze jednotlivých ročníků a ukazuje osudy jejich projektů za roky, co soutěží prošli. Už teď si lidé mohou poslechnout vyprávění například Radka Janouška, který uspěl s projektem Ukliďme Česko nebo Martina Šperlinga, který v pražském vnitrobloku vybudoval pasivní dům s květinou střechou. Mezi nimi bude i rozhovor s generálním ředitelem E.ONu Martinem Záklasníkem, který zase vysvětlí, proč E.ON vůbec Energy Globe pořádá. Veřejnost Ekotoulky najde na všech důležitých aplikacích Spotify, Anchor, Breaker, Pocket Casts a záznamy rozhovorů i na youtube.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů