Pátek, 29. března 2024

Závrt v Moravském krasu začal klesat, asi jsou pod ním prostory

Závrt v Moravském krasu začal klesat, asi jsou pod ním prostory

Speleology v Moravském krasu nově zaujal propad země, takzvaný závrt mezi Ostrovem u Macochy a Sloupem, začal se totiž dál propadat. Značí to, že jsou pod ním podzemní prostory. Na webu strážců přírody to uvedl zástupce vedoucího správy chráněné krajinné oblasti Antonín Tůma.

Závrty jsou typické pro krasové oblasti, v podstatě jde o propady v zemi. V Moravském krasu nejsou neobvyklé, většinou jde třeba jen o metrový či několikametrový propad. Řada z nich je navíc zanesená sedimenty.

Jeden takový závrt miskovitého tvaru mezi Ostrovem u Macochy a Sloupem u silnice ale začal "pracovat" a jeho střed se pomalu propadá. V poklesu se už obnažil asi půlmetrový svislý úsek skalních stěn předpokládaného jeskynního komína.

"Pod závrtem není zatím známa žádná jeskyně, nejbližší jeskyně Amatérská je vzdálena něco přes 100 metrů a její chodby se nachází v hloubce cca 110 metrů pod povrchem. Pokles/propad nepochybně indikuje podzemní prostory a je již v hledáčku speleologů," uvedl Tůma.

Propad speleologové podle majitelů pozemku pracovně nazývají "Horáčkův závrt". Některé závrty přitom mohou přinést nové objevy v krasu. Například v roce 2019 speleologové v závrtu u silnice mezi Lažánkami a Vilémovicemi pronikli do objevené propasti, tehdy naměřili její hloubku přes 30 metrů.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR prostor okolo závrtu chrání zatravněným pásem a případný speleologický průzkum podléhá jejímu povolení. Závrty obecně jsou v Česku ze zákona o ochraně přírody chráněny před poškozováním či zničením.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů