Pátek, 29. března 2024

Poslechněte si, co se chystá v novém období Operačního programu Životní prostředí

Poslechněte si, co se chystá v novém období Operačního programu Životní prostředí

Aktuální pátý díl ze série podcastů Ministerstva pro místní rozvoj se věnuje Operačnímu programu Životní prostředí v novém programovém období 2021-2027. Představuje jej Jan Kříž, náměstek pro řízení sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů Ministerstva životního prostředí.

Jan Kříž podrobně hovoří o zaměření programu, jeho prioritách a také novinkách. ,,Program je celkem heterogenní, má hodně priorit. Snažíme se do něj také vnést řadu inovativních prvků, které mají ukázat směr jednotlivým oborům, kam by se měly vyvíjet," říká v podcastu náměstek ministra životního prostředí.

Program navazuje na předchozí sedmileté období, v mnohém se bude pokračovat, ale žadatelé se mohou těšit i na novinky. ,,Nebudou tam zásadní revoluční prvky, stále máme před sebou mnoho výzev, které potřebujeme řešit ve standardním pojetí. Chtěli bychom se ale více zaměřit na komplexní řešení projektů. To se týká například budov, kde bychom chtěli současně podporovat opatření týkající se obálky budov, vnitřních prostor, akustiky, osvětlení i adaptace na změnu klimatu. Pokud bude žadatel chtít zelenou střechu nebo dešťové hospodářství, tak bychom to rádi umožnili v jednom projektu," popisuje náměstek Jan Kříž.

Další novinkou budou inovované kotlíkové dotace, které se zaměří na nízkopříjmové domácnosti. Do tradiční oblasti budování vodovodů a kanalizací se pokusí Ministerstvo zařadit i soustavy domovních čistíren vod, které jsou už nyní u obcí velmi populární. Posluchači se rovněž dozvědí podrobnější informace o jednotlivých oblastech podpory nového období, včetně toho, jak velká část z celkové alokace 61 miliard korun na kterou oblast půjde.

Podcast si můžete poslechnout na stránkách DotaceEU.cz/Podcasty, kde najdete i další díly věnované jiným operačním programům. Podcasty jsou k dispozici na klasických platformách jako Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů