Čtvrtek, 28. března 2024

Koupelnový nábytek: dejte si pozor na použitý materiál

Koupelnový nábytek: dejte si pozor na použitý materiál

Nábytek v každé místnosti vaší domácnosti je více či méně opotřebováván. Avšak ten nábytek, který má stát ve vaší koupelně bude vystavován mnohem větším zkouškám: neustálá vlhkost a teplo jsou skvělým prostředím pro množení bakterií.

Na koupelnový nábytek se nepoužívají žádné speciální materiály, které by ho odlišovaly od jiného nábytku ve vašem domě, jako jsou například šatní skříně, stoly, kuchyňské skříňky a podobně.

Povrchová úprava nábytku

Koupelnový nábytek by měl mít kvalitní povrchovou úpravu, která zabrání, aby se vlhkost dostala do jeho vnitřních částí. Pokud už jste s výběrem začali, víte, že je poměrně dost materiálů, z kterých můžete vybírat - dýha, masivní dřevo, lamino a další. Koupelnový nábytek je k dostání také v celé spoustě barev a dekorativních provedeních. Můžete si vybírat tmavé i světlé barvy - dostupné je v podstatě všechno, na co si vzpomenete.

Ochrana proti vlhkosti

Také skříňky v kuchyni dostávají při vaření pořádně zabrat. Nicméně zde je vlhkost eliminována digestoří a také není kuchyňský nábytek obvykle vystavován stojaté vodě (například díky cákancům vašich dětí ve vaně). Proto musí být koupelnový nábytek ošetřen tak, aby nedovolil vlhkosti proniknout dovnitř. Z tohoto důvodu je možné zvolit takový nábytek, který má vysoké nožičky (nejlépe plastové) nebo je zavěšen na stěnách či je ochráněn jiným způsobem od vody na podlaze.

Péče o nábytek

Na vnitřní korpus nábytku, který se používá v koupelně, obvykle postačí poměrně levný materiál, jako je dřevotříska či lamino. Dvířka skříňky už mohou být vyrobena z dražšího materiálu, jako je deska MDF nebo masivní dřevo. Pokud si chcete usnadnit péči o nábytek, měli byste zvolit raději matnější úpravu. Nábytek vyveden ve vysokém lesku je potřeba častěji čistit - neskryje totiž ani jednu šmouhu, spíše naopak: vystaví ji na odiv.

Masivní dřevo v koupelně

Velmi oblíbené a výrobci velmi doporučované je masivní dřevo. Jedná se ale o velmi luxusní materiál, takže je potřeba si uvědomit, že za kvalitu je potřeba zaplatit. Mezi vlhkosti odolné materiály patří mahagon, dub, buk, lípa nebo teak. U tohoto dřeva je vhodné využít jeho přirozenou barvu (povrchově upravenou vhodně zvoleným lakem) - ostatní dekorace v koupelně je pak už velmi snadné zvolit a nemusíte se bát ani výrazných barev.

MDF desky

Medium Density Fibreboard neboli MDF můžeme volně přeložit jako polotvrdou dřevovláknitou desku. Je určeno pro ty, kteří touží po dřevě, avšak nechtějí investovat rovnou do masivu. Také MDF desky jsou velmi odolné proti vlhkosti. Byly vyrobeny ze zbytků měkkého a tvrdého dřeva za použití velkého tlaku. Jsou o něco levnější než masivní dřevo, nicméně na výrobu koupelnového nábytku jsou ještě naprosto dostačující.

Lamino

Lamino má hned dvě výhody: je levné a vyrábí se v největší variabilitě. Vnitřní část těchto desek tvoří dřevotříska, která je pokryta dekorativními papíry - ty byly vytvrzeny pryskyřicí, takže se vlastnosti těchto papírů velice podobají samotnému dřevu. Dřevotříska i papíry pak k sobě byly spojeny lisováním za vysokých teplot. Výsledkem je velmi rozmanitý materiál, který zdárně imituje dřevo i různé struktury, může však nabídnout také hladké povrchy a neskutečné množství barev.

Zdroj obrázku: Matveev Aleksandr / Shutterstock.com

Jak se starat o koupelnový nábytek

Každý nábytek se opotřebovává, a tak bude po čase vyžadovat výměnu. Nicméně vhodnou péčí o nábytek můžete jeho životnost prodloužit. Je proto vhodné v koupelně často větrat a také orosený nábytek otřít suchým hadříkem. Na čistění žádného nábytku (koupelnového, kuchyňského ale i šatních skříní a dalších) nepoužíváme abrazivní čisticí prostředek, který by mohl poškrábat povrch. Ten je pak náchylnější k absorpci vlhkosti a snadno dochází k jeho opotřebení.

Zdroj úvodního obrázku: NavinTar / Shutterstock.com

Zdroj: PR článek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů