Pátek, 19. dubna 2024

Symbolem CHKO Poodří je dravec moták pochop

Symbolem CHKO Poodří je dravec moták pochop

Většina chráněných krajinných oblastí (CHKO) v Česku leží v horských nebo krasových oblastech, zatímco území údolních niv zůstávala stranou. Hlavním důvodem je, že většina niv byla narušena zemědělskou velkovýrobou a zástavbou. Jednou z výjimek je oblast Poodří v Moravskoslezském kraji, která byla vyhlášena chráněnou oblastí 27. března 1991:

Vizitka CHKO Poodří:

Zřízení: Vyhláškou ministerstva životního prostředí 27. března 1991. Nově byla CHKO zřízena nařízením vlády z 28. února 2017 (účinnost od 1. března 2017), kdy se zvětšila rozloha CHKO.

Rozloha: 81,58 km2 (druhá nejmenší CHKO v České republice). Rozloha chráněné oblasti vzrostla v roce 2017 o 1,43 procenta na 81,58 kilometru čtverečních.

Sídlo správy CHKO: Studénka.

Znak: V současném znaku CHKO Poodří se nachází dravec moták pochop, který je typickým obyvatelem rákosin rybničnaté krajiny. Znak má symbolizovat motáka, který krouží nad rozlehlými loukami a meandrujícím tokem řeky Odry. Tato nová symbolika nahradila květ stulíku žlutého, který byl ve znaku CHKO Poodří až do roku 2009.

Poloha: CHKO Poodří leží na rozhraní dvou základních geologických celků naší republiky - Českého masivu a Západních Karpat. Nachází v Moravskoslezském kraji a zasahuje na území okresů Frýdek-Místek, Nový Jičín a Ostrava. Rozprostírá se podél toku řeky Odry, v severovýchodní části Moravské brány mezi obcemi Mankovice a Vražné nedaleko Oder a jižním okrajem Ostravy.

Charakteristika: CHKO Poodří tvoří úzké (0,5 až 4,5 km) podlouhlé (cca 34 km) území rovinného a pahorkatého terénu kolem řeky Odry. Hlavním posláním je ochrana zachovalých, mimořádně hodnotných, nivních mokřadních ekosystémů a lužních lesů. Poodří má oproti jiným chráněným územím v České republice nízký podíl lesa (lesy pokrývají cca deset procent územní).

Nadmořská výška: Vzhledem k její údolní poloze nejsou v CHKO velké výškové rozdíly - rozpětí je 212 m. n. m. (Odra u Ostravy) až 310 m. n. m. (na komunikaci mezi Šenovem u Nového Jičína a Bernarticemi nad Odrou).

Ochrana území: Na území CHKO je v současné době vyhlášeno celkem deset zvláště chráněných území - jedna národní přírodní rezervace (Polanská niva), osm přírodních rezervací a jedna přírodní památka. Nejstarší je přírodní rezervace Polanský les (vyhlášená v roce 1970) a nejmladší přírodní rezervace Bažantula (z roku 2009). Celková plocha maloplošných zvláště chráněných území v rámci CHKO Poodří činí zhruba 682 hektarů (cca osm procent její rozlohy). Poodří bylo vyhlášeno v roce 2005 ptačí oblastí a patří mezi významné evropské biosférické rezervace. Oblast byla v roce 1993 zařazena k světově významným mokřadním územím Ramsarské konvence.

Foto zdroj: https://cs.wikipedia.org/

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů