Čtvrtek, 28. března 2024

Dobrovolníci na okraji hradeckých lesů za dvě hodiny naplnili odpadem sedm pytlů

Dobrovolníci na okraji hradeckých lesů za dvě hodiny naplnili odpadem sedm pytlů

Dobrovolníci se také na území Hradce Králové zapojili do celorepublikové akce Ukliďme Česko. Menší skupiny či jednotlivci po zimě uklízeli veřejná prostranství a okolí cest a chodníků. Skupina pod vedením Vandy Marešové dnes dopoledne zamířila do hradeckých městských lesů. Dobrovolníci tam naplnili odpadem sedm šedesátilitrových pytlů, řekla ČTK Marešová.

"Sešlo se nás jen šest, počasí mohlo být lepší, pršelo. Sbírali jsme asi dvě hodiny, většinou šlo o směsný odpad poházený podél cest. Posbírali jsme také hodně respirátorů a roušek," řekla dnes ČTK Marešová.

V době lockdownu a omezení pohybu lidí kvůli koronaviru zájem o hradecké městské lesy navazující těsně na jihovýchodní část města vzrostl. Velká koncentrace lidí tradičně bývá v úseku mezi Zděnou boudou a lesním hřbitovem, na okolí této trasy se dobrovolníci dnes zaměřili. Od lesního hřbitova, kam lze dojet automobilem nebo městskou hromadnou dopravou, lidé mohou pokračovat na frekventovanou asfaltovou trasu pro pěší, cyklisty, bruslaře a další návštěvníky, takzvanou Hradečnici. U lesního hřbitova je také parkoviště.

"V okolí parkoviště bylo odpadků asi nejvíce, podél Hradečnice toho bylo méně," řekla ČTK Marešová.

Hradecké městské lesy mají rozlohu 3700 hektarů a slouží především jako zázemí pro rekreaci obyvatel stotisícového Hradce Králové. Ročně je navštíví skoro milion lidí. V hradeckých lesích mají k dispozici kromě sítě lesních stezek také vyasfaltované trasy.

Lidé se ještě nedávno kvůli opatřením proti šíření covidu-19 mohli pohybovat jen v katastru svého města či obce, pohyb obyvatel je v současnosti omezen na okres bydliště.

Letos se účast na celorepublikové akci očekává nižší než v předchozích letech, a to kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Hromadné akce se nemohou konat, jen individuální nebo rodinné. Epidemie poznamenala úklidovou kampaň také v roce 2020. Před rokem organizátoři ze spolku Ukliďme Česko jarní hromadné úklidy republiky kvůli epidemické situaci a vyhlášenému nouzovému stavu odvolali.

Foto: Deník.cz

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů