Pátek, 29. března 2024

Tesla Model 3 je nejprodávanějším elektromobilem na světě

Tesla Model 3 je nejprodávanějším elektromobilem na světě

V dosavadní krátké historii americké automobilky Tesla, která se zaměřuje výhradně na výrobu automobilů s elektrickým pohonem, se stalo klíčovou událostí představení sedanu střední třídy s názvem Model 3. Tento vůz, který měla veřejnost možnost poprvé spatřit 31. března 2016, je prvním modelem značky určeným pro masový trh a přestože spuštění jeho výroby se neobešlo bez problémů, pro Teslu znamenal trefu do černého. Od března 2020 mu totiž patří titul nejprodávanějšího elektromobilu na světě a dosud se ho celosvětově prodalo přes 800.000 kusů.

Zájem o vůz, který veřejnosti odhalil šéf firmy Elon Musk, od začátku předčil veškerá očekávání. Jen za prvních 36 hodin od jeho představení zaznamenala automobilka 253.000 objednávek. Před obchody automobilky se vytvořily dlouhé fronty, někteří fanoušci čekali na možnost složit rezervační zálohu celou noc. Základní cena vozu byla stanovena na 35.000 dolarů (zhruba 770.000 korun).

Spuštění jeho výroby ale po měsíce provázely problémy, zejména s automatizací montáže. Podle Muska se automobilka dokonce kvůli enormně zvýšeným nákladům v jednu chvíli ocitla na pokraji krachu. Sériovou výrobu Modelu 3 pak Tesla zahájila v červenci 2017. Vůz se vyrábí v hlavním závodě Tesly v americkém Fremontu v Kalifornii a od prosince 2019 také v nové továrně v čínské Šanghaji.

Téměř 4,7 metru dlouhý automobil umožňuje na jedno nabití dojezd minimálně 346 kilometrů, ve verzi s vyšším dojezdem pak až 580 kilometrů. Zrychlením z 0 na 100 km/hod. jen těsně překračujícím čtyři sekundy dokáže konkurovat i těm nejrychlejším supersportům a zákazníky zaujme i svým systémem poloautonomního řízení či minimalisticky zpracovanou přístrojovou deskou s obřím dotykovým displejem uprostřed.

V současnosti tvoří nabídku firmy kromě Modelu 3 také luxusní sedan Model S, elektrické SUV Model X a kompaktní crossover Model Y. Tesla, která byla založena v roce 2003, se díky výraznému růstu ceny svých akcií v posledním roce stala nejhodnotnější automobilkou na světě, přestože její výroba je jen zlomkem výroby konkurentů, jako je Toyota, Volkswagen a General Motors. V březnu 2020 automobilka překonala hranici milionu vyrobených elektrických vozů.

Na českém trhu má značka Tesla zastoupení od roku 2019 a dosud zde prodala přes 500 vozů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů