Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologové a byznys spojují síly k recyklaci erotických pomůcek

Ekologové a byznys spojují síly k recyklaci erotických pomůcek

Vysloužilé erotické pomůcky jsou celosvětově jednou z nejméně recyklovaných komodit. Zvláště znepokojivé je to u těch elektronických, které navíc obsahují baterie. Každoročně tak přicházíme o tisíce tun materiálů, které bychom vzhledem k recyklačním cílům Evropské unie potřebovali dostat do systému oběhového hospodářství (či cirkulární ekonomiky, chcete-li).

"Češi jsou sice jedničkou ve třídění v Evropě, nicméně celkový počet elektroerotických pomůcek, které se dostanou k recyklaci se pohybuje ve stovkách, spíše však desítkách kusů ročně", uvedl předseda nově vzniklé Asociace pro recyklaci elektroerotických pomůcek (APREP), Hugo Vrňel. "Naštěstí bude v nejbližší době možné čerpat na projekty zaměřené na jejich využívání finanční prostředky z několika dotačních titulů", dodává.

Napomoci zvýšení míry recyklace, zejména elektronických udělátek, má také nová aplikace www.KAMsNIM.cz. "My jsme tu aplikaci vlastně od počátku tak zamýšleli a vyvíjeli, ostatně o tom svědčí i její název, aby sloužila primárně jako rádce, jak naložit s vysloužilými vibrátory. Ale jak už to tak bývá u podobných projektů, postupně se nám to jaksi vymklo z rukou a tak nyní v mapě projektu naleznete krom 11,5 tisíce odběrných míst vibrátorů celkem na 60 000 sběrných míst na všechny druhy odpadů", říká autor aplikace Miroslav Kubásek.

Vysloužilé vibrátory a další nejrozmanitější erotické pomůcky bohužel také hyzdí naši přírodu a řeky. Dobrovolníci jich při každoroční akci Ukliďme Česko sesbírají stovky kilogramů a situace se povážlivě zhoršila zejména po uvedení nového modelu pánských vibrátorů v předloňském roce. "Vibrouš záhumenní - každoročně nám jich přistane zepár v kategorii Kuriouzita v naší fotsoutěži. Pořád jsme si s tím lámali hlavu, ale díky inspirativnímu videu z Velké Británie , které se nám nedávno dostalo do rukou, už víme, že nejlepším konečným řešením je UpCyklace!", zakončuje Radek Janoušek ze spolku Ukliďme Česko.

Video můžete shlédnout zde:

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů