Úterý, 19. března 2024

Konec uhlí vyjde teplárny podle studie ČVUT na zhruba sto miliard korun

Konec uhlí vyjde teplárny podle studie ČVUT na zhruba sto miliard korun

České teplárny budou muset do konce roku 2030 investovat přibližně sto miliard korun, aby přešly z uhlí na plyn. Vyplývá to ze studie ČVUT, na které se podíleli zástupci Teplárenského sdružení, píše dnešní E15. Předpokládaná výše investic se pohybuje mezi 98 až 108 miliardami korun, přičemž první částka počítá s optimistickým a druhá s konzervativním scénářem. Varianty se liší z důvodu těžko odhadnutel­ných budoucích cen.

Pro transformaci tepláren­ství jsou zatím v připravo­vaných fondech vyčleněny desítky miliard. Konečná částka veřejné podpory ale zatím není jasně stanovena, píše E15. Při dnešních cenách emis­ních povolenek by zhruba 52 miliard přišlo z Moderni­začního fondu a 1,7 miliardy z Národního fondu obnovy. Teplárny s výkonem nad jeden megawatt by k tomu mohly využívat ještě provozní podporu. Studie předpoklá­dá, že ta do roku 2030 vyjde na 20 až 35 miliard, přičemž ministerstvo průmyslu a ob­chodu souhrnnou podporu odhaduje na zhruba 50 mi­liard.

I ministerstvem odhado­vaná částka je však podle Teplárenského sdružení ne­dostatečná, poznamenává deník. Část provozní podpory totiž podle šéfa sdružení Martina Hájka seberou vyšší provozní náklady. V teplárenství budou podle něj na přeměnu chybět miliardy.

Do nákladného přechodu na jiné, nízkouhlíkové palivo tlačí podniky zejména zdražující emisní povolenky. Teplárny je musí spolu s dal­šími emitenty nakupovat při vypuštění každé tuny oxidu uhličitého ze svého provozu. Od března se cena povole­nek pohybuje nad 40 eury za tunu, loni v dubnu stály polovinu.

Uhelné zdroje v Česku pokrývají zhruba 60 procent výroby tepla. Studie, která zkoumala teplárny s výkonem nad 20 megawattů, předpo­kládá, že 85 procent těchto zdrojů do konce dekády zrekonstruují, nebo na jejich místě postaví nové. Dvě třetiny současné výroby tepla z uhlí má nově obstarat zemní plyn. Další pětina uhlí bude nahrazena biomasou a přibližně 13 procent energeticky využitel­ným odpadem.

Teplárny v ČR podle Teplárenského sdružení zásobují teplem přibližně dvě pětiny obyvatel, teplo dodávají i průmyslovým podnikům, školám, nemocnicím nebo úřadům.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů