Úterý, 19. března 2024

Rozšíření unikátních Mokřadů Jablonné

Rozšíření unikátních Mokřadů Jablonné

Liberecký spolek Čmelák - Společnost přátel přírody ve spolupráci s Institutem pro udržitelný rozvoj bude realizovat II. etapu rozšíření mokřadního areálu v Jablonném v Podještědí, kde vznikne 20 nových tůní. Na projekt je přislíbena dotace z Operačního programu Životního prostředí ve výši 5,2 mil. Kč.

Nové tůně rozšíří současný mokřadní areál na celkovou plochu bezmála 10 ha, což odpovídá ploše 20 fotbalových hřišť. Rozsáhlý mokřadní park bude přístupný lidem a svůj domov zde naleznou ohrožené a vzácné druhy rostlin a živočichů. ,,Chceme v krajině zadržet více vody, podpořit biodiverzitu a v neposlední řadě poskytnout lidem unikátní přírodní lokalitu, ve které si mohou odpočinout, nebo využít nabídky ekovýchovných programů," uvedl předseda spolku Čmelák - Společnost přátel přírody Mgr. Jan Korytář.

Přípravné akce v terénu (kosení rákosu a úklid nepořádku) budou zahájeny už v létě. Samotné bagrovací práce začnou s příchodem zimy. V listopadu až únoru, dle počasí, by zde firma, která vyhraje výběrové řízení, měla vybudovat všech 20 tůní a současně celkově upravit terén.

Celá akce bude realizována za podpory Státního fondu životního prostředí (OP ŽP) a Libereckého kraje (Dotační fond - retence vody). Většina peněz je určena na samotné bagrování a související práce. Klíčová je i podpora od individuálních dárců, kteří dlouhodobě podporují aktivity organizace. ,,Bez podpory našich dárců bychom tento projekt mohli jen těžko připravit. Příprava projektu trvala několik let," dodal Jan Korytář.

20 tůněmi v Jablonném navíc organizace nekončí - naopak! Již nyní jsou ve fázi příprav obnovy dalších tří lokalit, kde by mělo vzniknout přes 50 nových tůní.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů