Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krajský úřad Ústeckého kraje dal výjimku z emisních limitů elektrárně Počerady

Krajský úřad Ústeckého kraje dal výjimku z emisních limitů elektrárně Počerady

Krajský úřad Ústeckého kraje udělil elektrárně Počerady výjimku z nových evropských emisních limitů. Částečná a časově omezená výjimka se vztahuje pouze na emise rtuti a vyprší po čtyřech letech. Provozovatel Vršanská uhelná připravuje kompletní ekologizaci za miliardy korun. ČTK o tom dnes informovala Gabriela Sáričková Benešová, mluvčí skupiny Sev-en Energy, do které Vršanská uhelná patří. Vyjádření ekologických organizací ČTK zjišťuje.

Hnědouhelnou elektrárnu Počerady na Lounsku převzala Vršanská uhelná k Novému roku od společnosti ČEZ. Krajský úřad v lednu přerušil jednání o výjimce kvůli vyslovení námitky podjatosti ze strany ekologických organizací. Systémovou podjatost spatřovaly ekologické organizace ve finančních darech, které Vršanská uhelná v nedávné době poskytla Ústeckému kraji.

"Nové Počerady budou díky nejvýznamnější ekologizaci od 90. let jednou z nejčistších elektráren v Česku," uvedl ředitel elektrárny Stanislav Klanduch. "Stopové emise rtuti jsou velkou výzvou pro celý sektor, vždyť nový evropský limit nesplní více než polovina všech zdrojů," řekl. Společnost nyní analyzuje vhodné technologie, které jsou na trhu.

V řádu týdnů začne podle mluvčí oprava bloku 6, která bude zahrnovat opravu kotelny, turbíny a zařízení strojovny a také opatření pro snížení prašnosti a intenzifikaci odsíření. Kromě investic do snížení emisí, připravuje elektrárna úsporné nakládání s vodou a důsledný monitoring všech hodnot.

Žádost o výjimku podal ještě bývalý provozovatel společnost ČEZ.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů