Úterý, 19. března 2024

E.ON Drive slaví v Česku dva roky fungování

E.ON Drive slaví v Česku dva roky fungování

Elektromobilní síť E.ON Drive slaví v dubnu už dva roky od svého zavedení v Česku. Jejích 106 stanic využívá přes 2 300 registrovaných uživatelů elektromobilů a počet neustále roste. Ve druhé polovině tohoto roku by mohl překročit tři tisíce registrací. Registrovaný zákazník může využívat výhodnější ceny za dobíjení, ale i řadu dalších podpůrných služeb tohoto systému. V Evropě je v síti E.ON Drive více než 13 000 dobíjecích bodů.

,,V České republice bylo ke konci roku 2020 přes pět tisíc registrovaných čistých elektromobilů a v síti E.ON Drive máme více než 2 300 uživatelů, to je skoro polovina, což je skvělý výsledek. Zájmu se strany e-mobilistů si velmi vážíme. První tisícovku registrací jsme překročili ještě v listopadu 2019. Druhou pak ve stejném období v minulém roce. Dá se říct, že na těchto počtech je vidět i rostoucí zájem o elektromobilitu v Česku," vysvětluje Martin Klíma, vedoucí oddělení Mobility Services společnosti E.ON Energie.

Stejně jako se zvyšuje počet registrovaných uživatelů, zvyšuje se i počet dobití na stanicích sítě E.ON Drive. Za rok 2019 to bylo 22 499, za minulý rok 33 579, což je nárůst o téměř padesát procent. Letos do konce března už systém eviduje 7 232 dobití. Celkem tak za dva roky fungování řidiči provedli už více než 63 tisíc dobití a dohromady odebrali více než 797 MWh elektrické energie.

,,Se systémem E.ON Drive získali uživatelé elektromobilů i mobilní aplikaci, která nabízí registrovaným zákazníkům možnost sledovat historii dobíjení. Upozorňuje, když je auto dobité, obsahuje i mapu stanic s jejich obsazením nebo navigaci k nim. Registrovaný zákazník také snadno dobije díky kartě E.ON Drive za výhodnější ceny," vypočítává výhody Martin Klíma. Navíc díky detekčnímu systému, který je pro všechny stanice stejný, uživatel i správce hned vidí, pokud se na některé stanici vyskytne problém. To umožňuje okamžité řešení. Díky tomu E.ON jako jediný na tuzemském trhu poskytuje online nepřetržitou podporu.

Do roku 2022 chce mít síť 300 stanic

Rozšiřovat se bude i samotná síť dobíječek. Cílem je mít do konce roku 2022 tři stovky stanic po celé České republice. Aktuálně jich je veřejných 106. Zatímco dosud se E.ON soustředil hlavně na pokrytí klíčových dopravních tahů, do budoucna počítá s plošnou instalací stanic i v dalších oblastech. K rozšíření sítě dobíjecích stanic intenzivně pomáhá i služba tzv. Partnerské dobíječky. Ta je zaměřena na zájemce, kteří chtějí nabídnout svým zákazníkům komfort v podobě možnosti dobíjení u jejich provozovny. ,,V této oblasti jsme na trhu jedničkou a poskytujeme veškeré služby nutné k efektivnímu provozu dobíjecích stanic od špičkového hardwaru po výhodnější tarif na odběr elektrické energie," říká Lukáš Bajt, který vede obchodní tým E.ON Drive.

Své výročí oslaví E.ON Drive i tím, že elektromobilistům letos otevře druhý dobíjecí hub v Sulejovicích přímo u dálnice D8 u Lovosic, kde budou po spuštění tři ultrarychlé dobíjecí stanice a zázemí pro odpočinek a regeneraci během času dobíjení. ,,Aktuálně nám bylo vydáno stavební povolení, do konce června bychom chtěli mít stavbu hotovou. Zajímavostí kromě technologií bude i robustní přístřešek, který bude vyroben metodou 3D tisku," dodává Martin Klíma.

Dobíječky E.ON Drive najdou řidiči v deseti zemích Evropy

Síť E.ON Drive není jen záležitostí České republiky. Už třetím rokem funguje také v dalších evropských zemích. Celkem teď najdou řidiči po celé Evropě třináct tisíc dobíjecích bodů E.ON Drive, u kterých jen za rok 2020 odebrali 27,8 GWh elektrické energie. Aktuálně síť E.ON Drive funguje v Itálii, ve Velké Británii, Německu, Norsku, Švédsku, Dánsku, Maďarsku, Česku a Rumunsku. Jen na Slovensku ji najdou řidiči pod označením ZSE Drive. Všechny země využívají identické řešení softwaru i hardwaru.

,,Naším velkým cílem do budoucna je to, aby s jednou kartou E.ON Drive mohli řidiči dobít svůj elektromobil ve všech zemích, kde naše síť je. To zatím bohužel kvůli velkému daňovému zatížení není možné a pro každou zemi je potřeba zvláštní registrace," dodává Martin Klíma.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů