Úterý, 19. března 2024

OSLAVY DNE ZEMĚ: LETOS NA TÉMA HMYZU A NETRADIČNĚ

OSLAVY DNE ZEMĚ: LETOS NA TÉMA HMYZU A NETRADIČNĚ

Jak moc je vážné, že z přírody mizí hmyz, a proč by nás to mělo zajímat? I přes nepříznivou epidemiologickou situaci se můžete těšit na oslavu Dne Země, i když trochu jinou, než na jakou jste byli zvyklí - Lipka a další organizace právě teď připravují vědomostmi nabitou online hru v přírodě a také zábavné hmyzí aktivity pro rodiče s dětmi!

Naprostá většina zemědělských rostlin se bez hmyzu neobejde a ptáci ho zase potřebují pro svá mláďata, přesto tato důležitá skupina živočichů postupně mizí z krajiny. A je to vážnější, než si možná myslíme. ,,Na některých místech je dnes o 75 procent méně hmyzu než před 30 lety," říká entomolog Martin Záruba z Lipky.

,,Pokud nevěříte vědcům, zkuste si vzpomenout, kdy naposledy jste čistili přední sklo auta od hmyzu. Není to to samé jako u vaší první škodovky, že? Taková rychlost úbytku hmyzu je přímo alarmující a dává nám jasně najevo, že způsob, jakým se staráme o krajinu, je špatný," dodává Záruba.

Lipka - školské zařízení pro environmentální vzdělávání se na to rozhodla upozornit a pro letošní oslavu Dne Země vybrala téma mizející hmyz. ,,Přestože se pravděpodobně neuvidíme, tak se máte na co těšit," slibuje Veronika Neckařová z organizačního týmu Lipky.

Místo tradiční slavnosti chystá Lipka ve spolupráci s Cryptomanií dobrodružnou venkovní online hru na Kraví hoře, ke které bude stačit chytrý telefon a připojení na data. Hra ve dvou obtížnostech pro menší děti i zkušené detektivy vás provede rozmanitým hmyzím světem, který mnohdy zůstává skryt pod stébly trávy. A to není zdaleka všechno!

Projděte si stezky a zapojte se do video-soutěže

Kromě online hry, která odstartuje 22. dubna, připravila pracoviště Lipky i doprovodné stezky. Na nich se dozvíte, co mají společného včely medonosné se zednicemi, drvodělkami a čalounicemi, jak poznat, že pod kůrou žijí larvy lýkožrouta nebo jaké druhy motýlů potkáte v sadu. Podrobnosti o stezkách najdete na www.lipka.cz/denzeme.

Už na Zelený čtvrtek odstartovala také videosoutěž Tajemné světy. ,,Představ si, že se zmenšíš! Nejen trošku, ale až do pidi velikosti. Dokonce až do rozměrů hmyzu! Svět bude vypadat úplně jinak. Ze sedmikrásky bude strom, z kamínku balvan, z klacíku kmen přes cestu," popisuje zadání soutěže Zdeňka Jičínská z Lipky, která akci připravuje. Děti mají skrze svá zmenšená já objevovat fantastický svět kolem sebe.

Den Země se každoročně slaví po celém světě 22. dubna. Cílem oslavy je propagace a podpora ochrany životního prostředí. Vůbec poprvé se Den Země slavil v roce 1970 ve Spojených státech amerických. Dnes ho slaví každý rok více než miliarda lidí v téměř 200 státech světa. A od roku 1990 ho slavíme také v České republice.


VENKOVNÍ ONLINE HRA NA KRAVÍ HOŘE

Název akce: Den Země - Hmyzení

Začátek: čtvrtek 22. dubna 2021 v parku na Kraví hoře

Další informace: www.lipka.cz

VIDEOSOUTĚŽ

Vyrob sebe sama v hmyzí velikosti, vezmi mobil a natoč se sebou video objeveného netradičního pohledu či tajemného koutu přírody kolem sebe. Použít můžeš cokoli od přírodních materiálů, až po stavebnici či jiné hračky. Vyraz ven a natoč s vyrobeným panáčkem či panenkou krátké video, kterým nám ukážeš objevená zajímavá zákoutí ve tvém okolí či netradiční pohledy.

Video pošli na rychta.krasensko@gmail.com, uveď své jméno a věk.

Maximální délka videa je 30 s.

Od 1. do 30. dubna 2021.

DOPROVODNÉ STEZKY

Rozmarýnek: Lesem zvesela, 24.4. až 9.5.2021

Lipová: Až já budu velká, 24.4. až 2.5.2021

Rychta: Zlatohlávkova tajemství přírody, 22.4. až 16.5.2021

Jezírko: Hmyz kolem nás, 24.4.2021 až 2.5.2021

Rezekvítek: Žijí tu s námi, 22.4. až 25.4.2021

SEV Hlídka: Den Země pro děti a rodiče v parku Špilberk, 24.4.2021

Nadace Partnerství: Včelí stezka, 22.4. až 25.4.2021

Podrobnosti o stezkách najdete na: www.lipka.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů