Úterý, 19. března 2024

Senátní komise pokládá vyplacení bonusů za emisní povolenky za diskriminační

Senátní komise pokládá vyplacení bonusů za emisní povolenky za diskriminační

Nařízení o kompenzačních bonusech za emisní povolenky, které loni schválila vláda, podle senátní komise diskriminuje malé a střední podniky. Podpora byla loni vyplacena neúčelně, nehospodárně a neefektivně. V případě firem z holdingu Agrofert by byla podpora vyplacena protiprávně s ohledem na zákon o střetu zájmů, konstatovala dnes komise pro dohled nad poskytováním veřejných prostředků.

Senát by měl podle návrhu komise vyzvat vládu, aby své nařízení revidovala. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) by pak měl být horní komorou vyzván, "aby neposkytoval podporu firmám ze svěřenského fondu ovládaného panem premiérem Andrejem Babišem". Předseda vlády opakovaně odmítá, že by byl kvůli svěřenskému fondu ve střetu zájmů, přestože to konstatovala i Evropská komise v předběžné auditní zprávě. Podle ní je Babiš ve střetu zájmů, protože má stále vliv na Agrofert, byť jej vložil do svěřenských fondů.

Vládní nařízení připravili Havlíček spolu s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO). "Maximální výše kompenzací, které budou propláceny za rok 2020, je odhadována na tři až 3,7 miliardy korun, respektive podle odhadu na základě dat spotřeby elektřiny 2,4 miliardy Kč," citoval z důvodové zprávy k vládnímu nařízení server Neovlivní.cz. Podle něj na bonusy dosáhne asi jen 100 firem, jejichž byznys spadá do 20 výslovně vyjmenovaných kategorií. Agrofert splňuje vládní kritéria například díky výrobě hnojiv, chemických látek, polypropylenu a jiných plastů a dalších produktů.

Senátoři z komise upozornili na to, že cena elektřiny na trzích se v posledních letech neměnila, a tudíž nevznikla potřeba kompenzací za rok 2020. "Podpora za rok 2020 je vzhledem k poskytnutí ex-post a vzhledem k ceně elektřiny v tomto roce neúčelná, nehospodárná a neefektivní," uvedla komise.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů