Úterý, 19. března 2024

Dvě třetiny kosmetiky zakoupené na českém trhu obsahovaly alergeny a hormonální disruptory

Dvě třetiny kosmetiky zakoupené na českém trhu obsahovaly alergeny a hormonální disruptory

Kosmetické výrobky dostupné v českých obchodech a e-shopech obsahují látky, které škodí lidskému zdraví a životnímu prostředí. Ve složení 18 přípravků ze 26 zakoupených vzorků se našly chemické látky, které prokazatelně mohou narušit hormonální systém nebo způsobit alergické reakce. Výsledky průzkumu kosmetiky na evropských i mimoevropských trzích přinesla dánská studie, na jejímž vzniku se podílela česká Arnika.

"Většina látek z kosmetiky se vstřebává kůží, včetně škodlivin, které způsobují alergie, imunitní poruchy, neplodnost nebo v nejzazších případech rakovinu. Alarmujícím zjištěním je, že jako zcela bezpečné se dají označit pouhé tři přípravky. Každý z nás může pečlivě studovat složení kosmetiky a pokud se mu nechce pídit po vlastnostech desítek látek uvedených na obale, pak je nejlepší dávat přednost přírodní kosmetice bez syntetických přísad," upozorňuje Karolína Brabcová z Arniky.

Alergeny a hormonální disruptory obsahovalo 18 produktů, jako jsou pleťové a opalovací krémy, šampony, řasenky či barvy na vlasy. Nejčastěji zastoupenými škodlivinami byly parabeny. Používají se v široké škále kosmetických přípravků jako konzervační látky, narušují však produkci pohlavních hormonů a mohou ovlivnit plodnost žen.

Hormonální disruptory mohou mít obzvlášť znepokojivé účinky na lidské zdraví. Vědci prokázali, že vlivem působení látek narušujících hormonální systém může v průběhu života vést ke vzniku řady zdravotních problémů, včetně poruch učení, astmatu, neplodnosti, obezity, cukrovky, rakoviny prsu, rakoviny prostaty a Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

"Hormonální disruptory jsou nebezpečné zejména pro dospívající dívky, které kosmetiku často a hodně používají. Tyto látky mohou negativně zasáhnout do zdravého vývoje a procesu dospívání," doplňuje Brabcová.

Studie také zmiňuje resorcinol obsažený v barvách na vlasy. Narušuje hormonální systém a může způsobovat alergické reakce, jako jsou vážné podráždění očí a kůže. Evropská unie dokonce zvažuje zařazení této chemikálie do kategorie látek vzbuzující mimořádné obavy.

Více než 4 zdraví škodlivé přísady se našlo ve složení 5 produktů. Šlo o barvy na vlasy Schwarzkopf Natural & Easy 560 a L'Oreal Casting Creme Gloss Amber 645. Dále pak o řasenku Lancôme Definicils high definition 01 black, krém na ruce Vaseline Intensive care healthy hands stronger nails a tělový krém Elizabeth Arden Green tea honey drops body cream.

Látky poškozující životní prostředí obsahovalo celkem 23 přípravků. Nejčastěji se jednalo o látky toxické pro vodní organismy. Studie zvlášť upozornila na ethylhexyl methoxycinnamate v zahraniční kosmetice, který je toxický pro mořské korály.

Za problematické lze vedle toho považovat dalších 5 výrobků s obsahem látek poškozujících životní prostředí nebo parfémy, u nichž výrobce nemusí z důvodu ochrany obchodního tajemství složení zveřejnit, přestože může jít o potenciálně jedovaté chemikálie.

V zahraničí bylo možné dokonce zakoupit produkty s přísadami, které jsou v Evropské unii zakázané. Například řasenka Maybelline ve Španělsku a Švédsku obsahovala isobutylparaben. Krém Nivea z Ugandy obsahoval methylisothiazolinon a methylchloroisothiazolinon, které jsou zakázány v kosmetice vstřebávané kůží.

Studii složení kosmetických přípravků uvedených na obalech sestavila dánská spotřebitelská organizace Danish Consumer Council (DKK) se zapojením partnerských nevládních organizací z 35 zemí světa. Zapojené organizace na lokálních trzích zkoumaly složení 39 vybraných kosmetických výrobků stejné značky. Některé produkty však nejsou ve všech státech dostupné. Složení většiny kosmetiky stejné značky se lišilo mezi jednotlivými státy, a to dokonce i v rámci Evropské unie.

Kompletní studii Cosmetics worldwide - same contents? najdete online: http://bit.ly/jedyvkosmetice
Složení kosmetiky dostupné v České republice: http://bit.ly/kosmetikaCZ
Přehled všech srovnávaných výrobků z celého světa: http://bit.ly/kosmetikakomplet

Prezentace z tiskové konference: http://bit.ly/PrezentaceKosmetika

Záznam tiskové konference: https://youtu.be/ldHPNWTkFbU
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů