Úterý, 19. března 2024

Povodí Moravy po zimě odklidí z Brněnské přehrady asi 100 tun naplavenin

Povodí Moravy po zimě odklidí z Brněnské přehrady asi 100 tun naplavenin

Pracovníci Povodí Moravy odklidí po zimě z Brněnské přehrady asi 100 tun naplavenin. Jde převážně o větve a odpadky, které do přehrady přinesly v zimě zvýšené průtoky v tocích. Na webu státního podniku to dnes uvedl mluvčí Petr Chmelař.

"Naplaveniny se držely u hráze přehrady, odkud je vodohospodáři vytahovali pomocí těžké techniky. Další naplaveniny byly roztroušeny po přehradě, držely se v zátokách nebo plavaly po hladině. Ty pracovníci Povodí odklízeli ručně," uvedl mluvčí.

Vodohospodáři naplaveniny naloží na nákladní auta a odvezou na meziskládku. Pak materiál usuší a roztřídí na plasty, dřevo a další. Teprve pak lze naplaveniny ekologicky zlikvidovat. Mluvčí upozornil, že průběh těžby ale závisí na počasí a směru větru, a nelze proto předem plánovat.

Loni bylo množství odklizeného materiálu z přehrady kvůli povodňovým událostem rekordní. Během celého roku vodohospodáři odtěžili z nádrže a jejího okolí více než 500 tun splaveného materiálu. Některé druhy splaveného materiálu přitom mají nepříznivý vliv na kvalitu vody v nádržích. "Vedle přírodního materiálu se totiž do řek v době zvýšených průtoků mohou dostat i různé předměty a materiály například z načerno založených skládek," uvedl mluvčí.

Státní podnik Povodí Moravy zajišťuje správu, provoz a údržbu vodních toků a vodohospodářských objektů v povodí Moravy. Spravuje téměř 11.000 kilometrů vodních toků, přes 1100 km ochranných hrází, 30 významných nádrží, 137 malých vodních nádrží, 15 malých vodních elektráren, 13 plavebních komor a 175 jezů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů