Úterý, 19. března 2024

80 milionový příspěvek na krmivo dneškem zamíří do zoo

80 milionový příspěvek na krmivo dneškem zamíří do zoo

Dnešním dnem začíná Ministerstvo životního prostředí vydávat rozhodnutí o poskytnutí finanční podpory zoologickým zahradám. V návaznosti na letošní mimořádnou situaci, kdy zoo musely v důsledku protipandemických opatření zavřít na tíživě dlouhou dobu, dosáhla podpora za strany státu rekordních 80 milionů korun na základě dohody mezi MŽP, MF a zástupců zoologických zahrad. Díky ní získají zoo prostředky nezbytné na péči o chované druhy až do konce letošního roku.

Ministr životního prostředí Richard Brabec k tomu dodává: "Jsem velmi rád, že jsme potřebné finance mohli poskytnout a že je můj úřad schopný dotace velmi rychle zadministrovat i proplatit, a uspokojit tak veškeré potřeby našich zoologických zahrad. Žádosti od všech 28 licencovaných zoologických zahrad v celkové výši přes 76 milionů korun jsme přijímali do konce března, během minulého týdne žádosti posoudila Komise MŽP a od dnešního dne začínáme vydávat rozhodnutí o poskytnutí dotace. Přidělené finanční prostředky tak většina zoologických zahrad obdrží ještě do konce dubna."

Celkově bude mezi zoologické zahrady rozděleno 76 108 357 korun, tedy bezmála 100 % z požadované podpory. Většina podpory půjde na nákup krmiva pro chované ohrožené druhy živočichů, zbylé prostředky zoo využijí na realizaci projektů na ochranu biodiverzity, vedení plemenných knih či podporu členství v mezinárodních asociacích.

Kromě příspěvku MŽP mohou zoologické čerpat na svůj provoz i další státní kompenzační podporu prostřednictvím programů COVID 2021, podpory na zaměstnance, COVID gastro a dalších.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů