Úterý, 23. dubna 2024

Z přírody mizí hmyz, upozorňují ochránci. Připravili dobrodružnou hru

Z přírody mizí hmyz, upozorňují ochránci. Připravili dobrodružnou hru

Jaká tajemství ukrývá svět pod stébly trávy? Co je to broukoviště, kolik nalétají včelky, než vznikne sklenice medu, kdo je ,,kukačka" mezi motýly nebo jak vlastně dýchá potápník? Lipka připravila dobrodružně-naučnou online hru v přírodě, díky které se lidé dozví nejen spoustu zajímavostí z podivuhodného světa hmyzu, ale také proč a jak jej chránit.

Venkovní online hru nachystala Lipka - školské zařízení pro environmentální vzdělávání ve spolupráci s Cryptomanií místo tradičních oslav Dne Země na Kraví hoře. Cílem je zábavnou formou upozornit na ubývání hmyzu z naší krajiny. Hru si rodiny zahrají rovnou ve dvou variantách: pro malé děti i zkušené detektivy.

Na menší děti do 10 let čeká Dobrodružství v říši hmyzu. Při návštěvě v laboratoři omylem vypijí zmenšovací lektvar a jen s pomocí hmyzích přátel můžou zjistit, jak se zase zvětšit. ,,Trávník je jako džungle a brouci jsou velcí jako sloni. Aby děti získaly suroviny na zvětšovací lektvar, musí se nejprve osvědčit v hmyzí říši, navštívit různé hmyzí rodiny a splnit zadané úkoly," popisuje pedagožka Anna Slavíková z Lipky.

Školáci od 11 let se pokusí rozlousknout detektivní případ ztraceného čmeláka Ztratil se bombus. Z louky za vesnicí náhle zmizeli čmeláci a nikdo neví proč. Místní entomologická společnost proto povolala na pomoc mladé detektivy. Ti musí sesbírat informace a důkazy, stanovit podezřelé a zjistit, kam se čmeláci poděli.

K zapojení do her nebude potřeba nic jiného než psací potřeby a chytrý telefon s připojením na internet. ,,Telefon slouží především jako zdroj informací pro rodiče. Pro děti máme připravenu řadu aktivit, které je donutí pozorovat spíše okolní svět, poznávat, hledat, běhat a zapojovat do hry i své dospělé průvodce," ubezpečuje Slavíková. Instrukce k oběma hrám najdete na www.lipka.cz/zahmyzem.

Proč se z krajiny vytrácí hmyz?

Cílem her není jen zabavit děti i dospělé, ale zároveň je hravou formou poučit o problému ubývání hmyzu z české přírody - existují místa, kde za posledních pětadvacet let klesla populace hmyzu na pouhou čtvrtinu. Mezi nejpostiženější skupiny patří např. majkovití brouci, kterých vyhynulo 40 % druhů. Nemizí však jen ohrožené druhy hmyzu: z polí, luk a lesů se vytrácí i brouci, které považujeme za běžné.

Tento úbytek souvisí s intenzivním hospodařením a špatným managementem krajiny. Tradiční mozaikovitá kulturní krajina se změnila na dva extrémy: intenzivně obhospodařované plochy a nikým neudržovanou, zarůstající divočinu. V takové krajině chybí plynulé přechody a druhy hmyzu závislé na určitém prostředí se přes překážky mezi ostrovy nedokážou dostat.

Velkým problémem je chemické ošetřování polí, kvůli kterému krajina chudne ve všech ohledech. ,,Doplácí na to řada dalších živočichů, zejména ptáci, kteří nemají co lovit, když mizí velké druhy hmyzu jako kobylky, kterým chybí v holých polích potrava i úkryty," vysvětluje pedagog Roman Maxa z Lipky. Místo průmyslové chemie jde přitom využívat přírodní nebo biologickou ochranu, která pomáhá udržovat v přírodních procesech větší rovnováhu a neznečišťuje spodní i povrchovou vodu.

Důležitou roli hraje i správná péče o lesy. Mnoha zástupcům hmyzí říše chybí v přírodě staré stromy a mrtvé dřevo, jiní jsou zase vázaní na konkrétní druh stromu. ,,Roháč třeba vyžaduje staré duby, mnozí krasci jilmy - jenže takových lesů moc není. A co teprve mrtvé dřevo! Vyvážíme ho pilně z lesa, jak nejrychleji můžeme, máme za to, že je zbytečné ho tam nechávat. A ono je přitom klíčové pro tolik druhů hmyzu," popisuje Maxa.

Ačkoliv většina druhů hmyzu prospívá přírodě i nám samotným jako opylovači nebo rozkladači, nešetrnou činností je vystavujeme nejrůznějším nástrahám a nebezpečím. Připravená dobrodružná hra pomůže hravou formou porozumět významu a ochraně hmyzu i mladším dětem a žákům a seznámí je se světem, který je pro nás často neviditelný, ale neméně důležitý.

O AKCI

DOBRODRUŽNÁ VENKOVNÍ ONLINE HRA

Pro mladší (do 10 let): Dobrodružství v říši hmyzu

Pro starší (od 11 let): Hledá se bombus

Kde: park Kraví hora, Brno

Kdy: od 22. dubna 2021 do 30. června 2022

Na prvních 300 úspěšných řešitelů čeká speciální odměna!

Podrobnosti: www.lipka.cz/zahmyzem

Akce je součástí oslav Dne Země - Hmyzení.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů