Pátek, 26. dubna 2024

V Evropské unii rychle roste zájem o auta na hybridní pohon

V Evropské unii rychle roste zájem o auta na hybridní pohon

Skoro každé páté nově zaregistrované auto v Evropské unii byl v prvním čtvrtletí vůz na hybridní pohon. Meziročně se jejich prodej téměř zdvojnásobil na 469.784, uvedlo dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Růst v České republice byl ještě výraznější. V prvních třech měsících roku se v zemích EU zvýšila i poptávka po elektromobilech na baterie a po plug-in hybridech.

Od ledna do března tak získaly hybridy podíl na trhu 18,4 procenta. Rozhodují se pro ně především spotřebitelé v hospodářsky silných státech EU. Více než 120.000 si jich koupili Italové, což představuje nárůst skoro o 247 procent. Ve Francii se jich zaregistrovalo téměř 71.000 - to je nárůst o 135 procent - a přes 100.000 majitelů našly v Německu. Tam je to nárůst o 60,5 procenta. V České republice se v prvním čtvrtletí prodalo 5412 hybridů, meziročně o 127,5 procenta více, uvádí ACEA.

Auta se starší technologií pohonu dál ztrácejí. Zatímco před rokem držela auta na dieselový pohon ještě zhruba 30 procent podílu na unijním trhu, v letošním prvním čtvrtletí už to nebyla ani čtvrtina. O deset procentních bodů na 42,2 procenta klesl i tržní podíl vozů na benzin. Dohromady tak tvořila auta na benzin a na naftu 65,4 procenta nově zaregistrovaných vozů.

"Očekáváme, že tento trend bude pokračovat s tím, jak se na trhu rozšiřuje nabídka vozů s hybridním pohonem, jak se jejich cena přibližuje konvenčním, zejména dieselovým motorizacím. Například Toyota nabízí hybridní variantu u téměř všech modelových řad a hybridy tvoří již přes 40 procent našich prodejů osobních vozů. U Lexusu je to dokonce přes 90 procent," uvedl generální ředitel Toyoty a Lexusu v České republice Martin Peleška.

Podle partnera společnosti EY Petra Knapa budou alternativní pohony, tedy zejména hybridy a elektromobily, za pět let představovat většinu nově prodávaných vozů. "Možná se poměr oproti dnešku dokonce prohodí a alternativní pohony budou tvořit dokonce dvě třetiny trhu," podotkl.

Počet registrací nových aut v EU v prvním čtvrtletí vzrostl o 3,2 procenta na 2,6 milionu. V prvních dvou měsících prudce klesal, v březnu se ale zotavil a zvýšil se o 87,3 procenta. V České republice počet registrací klesl o 1,3 procenta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů