Úterý, 23. dubna 2024

Republikáni se vymezují vůči Bidenovu plánu, který neexistuje

Republikáni se vymezují vůči Bidenovu plánu, který neexistuje

Politici z Republikánské strany a jejich mediální spojenci v posledních dnech šíří výbušné tvrzení: Americký prezident Joe Biden chce v rámci boje proti klimatickým změnám drasticky omezit spotřebu hovězího nebo vepřového masa. Varují však před smyšlenou hrozbou, napsala dnes televize CNN. Biden totiž žádné zásahy do jídelníčků nenavrhuje. Výroky republikánů jsou založené na manipulativní prezentaci loňské studie, která se Bidena vůbec netýká.

"Klimatický plán Joea Bidena zahrnuje omezení červeného masa v našich jídelníčcích do roku 2030 o 90 procent. Chtějí nás omezit na čtyři libry (1,8 kilogramu) ročně," napsala v sobotu na twitter kongresmanka za stát Colorado Lauren Boebertová. Její kolegyně Marjorie Taylorová Greeneová v twitterovém příspěvku Bidena vykreslovala jako "zloděje hamburgerů".

Příběh o neexistujícím klimatickém plánu podle CNN začíná u loňské analýzy expertů z Michiganské univerzity a Tulaneovy univerzity, kteří odhadovali dopady na americké emise skleníkových plynů při čtyřech scénářích vývoje konzumace masa v USA. Jeden z těchto scénářů počítal s poklesem spotřeby živočišných produktů o 50 procent a k tomu 90procentním poklesem u hovězího, přičemž výsledkem by údajně byla 51procentní redukce emisí spojených s potravinami za období mezi lety 2016 a 2030.

Když ve čtvrtek prezident Biden oznámil, že USA se budou snažit do konce dekády snížit emise o 50 až 52 procent ve srovnání s rokem 2005, upozornil na rok starou studii britský bulvární list Daily Mail. Ačkoli Bílý dům v souvislosti s novým plánem žádné požadavky ohledně stravování Američanů nezmiňuje, deník s odvoláním na výzkum napsal, že "Američané možná budou muset omezit spotřebu červeného masa o závratných 90 procent".

Spojení Bidena s výsledky obecné analýzy pak vzali o krok dál komentátoři televize Fox, kteří jsou z větší části naklonění Republikánské straně. Příběh o prezidentově snaze donutit Američany přestat konzumovat červené maso podle CNN od pátečního rána v různých variacích prezentovalo nejméně pět tváří stanic Fox News a Fox Business. Ve vysílání se objevovala grafika, která pod hlavičkou "Bidenovy klimatické požadavky" uváděla položky "odstranit z jídelníčku 90 procent červeného masa" a "jeden burger na měsíc".

Během víkendu začali dezinformaci přebírat politici, reagovali na ni i osobnosti širšího republikánského hnutí jako Donald Trump mladší. Zmíněnou grafiku Fox News na twitteru sdíleli dva republikánští guvernéři i bývalá velvyslankyně USA při OSN Nikki Haleyová. "Tohle se v Texasu nestane!" uvedl šéf státu Greg Abbott.

Bílý dům se v neděli k věci odmítl vyjádřit, uvádí CNN, podařilo se však získat reakci autorů zmiňované vědecké studie. "Naším cílem je zkrátka skrze výzkum objasnit potenciální dopady, které mohou na emise skleníkových plynů mít různé změny chování," řekl Diego Rose z Tulaneovy univerzity. "A je na společnosti, na nás všech, abychom kolektivně k takovému chování motivovali," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů