Pátek, 29. března 2024

Jen pětina obsahu kontejnerů na sídlištích ve V. Mýtě by měla skončit na skládce

Jen pětina obsahu kontejnerů na sídlištích ve V. Mýtě by měla skončit na skládce

Jen zhruba pětina obsahu kontejnerů na sídlištích ve Vysokém Mýtě by měla skončit na skládce. Ostatních 80 procent tvoří tříditelné složky jako papír, plast, sklo nebo biologický odpad. Vyplývá to z analýzy odpadů z kontejnerů ze sídlištní zástavby, kterou město dělalo v minulém týdnu. Výsledky byly ve všech kontejnerech obdobné.

V odpadních nádobách na sídlištích se nacházelo 16 až 20 objemových procent papíru, 20 až 30 procent plastů nebo dvě až 25 procent bioodpadů. "Neskutečně plýtváme potravinami. Ti co je vyhazují, by se měli zamyslet, kolik jich opravdu sní a kolik jich kupují," uvedla radnice na svém webu. V kontejnerech bylo také osm až 12 procent textilu. Některé vyhozené oděvy by se ještě daly s pomocí charitativních organizací využít, kdyby je vlastník odevzdal do kontejneru na starý textil. V malé míře lidé vyhazovali do směsného odpadu také kovy, sklo a nábytek.

Od roku 2016 funguje ve Vysokém Mýtě pilotní projekt Třídění od prahu domu, kdy byl u rodinných domů zaveden čtrnáctidenní svoz komunálního odpadu a měsíční svoz papíru a plastu. Z výsledků je zřejmé, že pokud lidé opravdu třídí, produkce směsného komunálního odpadu se pohybuje kolem jednoho litru na osobu a den. Obdobné by to podle radnice mělo být i na sídlištích.

Od letošního dubna se odpady v celém městě vyvážejí jednou za dva týdny, čemuž předcházela minulý rok informační kampaň. První tři měsíce roku 2021 měly sloužit k tomu, aby si lidé uvědomili a naučili se, co do kontejnerů na odpad mohou a nemohou odkládat. Pokud byly zjištěny chyby, dostali upozornění ve formě samolepky na kontejner, přesto jsou přeplněné.

"Pokud nezměníme naše dosavadní chování a nezačneme dostatečně třídit, bude nutné razantně navýšit poplatek za odpad," uvedla radnice. V současnosti se ve Vysokém Mýtě za osobu ročně platí 520 korun, poplatek se nezměnil už osm let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů