Čtvrtek, 28. března 2024

MŽP: Česko s prodloužením těžby na Turówě nesouhlasí, ohrožuje naše občany

MŽP: Česko s prodloužením těžby na Turówě nesouhlasí, ohrožuje naše občany

Česká republika s prodloužením těžby v dole Turów nesouhlasí, těžba v něm ohrožuje české občany, vodu a životní prostředí. ČTK to dnes za ministerstvo životního prostředí napsala mluvčí resortu Petra Roubíčková. Polský ministr životního prostředí Michal Kurtyka ve středu povolil provozovateli dolu, firmě PGE, těžbu až do roku 2044. Polské ministerstvo o tom dnes informovalo na webu. Roubíčková v reakci odkázala i na žalobu, kterou Česko v únoru podalo na Polsko k Soudnímu dvoru Evropské unie kvůli rozšiřování těžby v dole. Součástí je i žádost o zastavení tamní těžby uhlí, než rozhodne unijní soud.

"Polsko nás do tohoto navazujícího řízení vůbec nepustilo, jedná se o výsledek navazujícího řízení na mezinárodní proces EIA (posuzování vlivů na životní prostředí), který probíhal od roku 2015, k němuž ČR vydala nesouhlasné stanovisko a který Česká republika také následně zažalovala," uvedla Roubíčková. "ČR podala na postup Polska žalobu, která je aktuálně u Soudního dvora EU. A vzhledem k tomu, že současná těžba na Turówě probíhá protiprávně, požádali jsme Soudní dvůr EU o její pozastavení do doby, než o žalobě soud rozhodne," dodala dnes mluvčí.

"Dnešním rozhodnutím pokračují kroky, které nebyly a nejsou v souladu s evropským právem. Proto o nich bude na základě žaloby České republiky rozhodovat Evropský soudní dvůr," uvedl liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). "Věřím, že porušování unijní legislativy nebude přehlédnuto a polský investor dál nebude ignorovat oprávněné požadavky českých obyvatel žijících na českém státním území, v těsné blízkosti dolu," dodal hejtman.

Negativní vliv dolu je podle Libereckého kraje prokazatelný. "Škody, které způsobuje nejen na našem území dosavadní činnost dolu, jsou nesporné a doložitelné. Není dobré, že v tom bude polská strana dál bezohledně pokračovat. Mohla by například využít peníze Evropské unie na přechod k zelené energii a nepoškozovat dále krajinu a kvalitu života všech, včetně polských zaměstnanců," uvedl krajský radní pro životní prostředí Václav Židek (Piráti). I na polských sociálních sítích podle něj téměř polovina lidí volá po ukončení těžby uhlí v regionu. "Vidí přechod na udržitelnou energetiku jako novou ekonomickou příležitost," dodal.

Varšava počátkem dubna požádala Soudní dvůr EU, aby zamítl žádost Česka o pozastavení těžby. Varšava odmítá jako neopodstatněné tvrzení Česka, že kvůli těžbě v dole Turów je nedostatek pitné vody v příhraničí. Lidé z příhraničí v Libereckém kraji se podobně jako obyvatelé Saska obávají zvýšeného hluku a prašnosti, ale hlavně ztráty vody.

Evropská komise v právně nezávazném stanovisku ke sporu Česka s Polskem kvůli Turówu loni v prosinci uvedla, že polská strana nesprávně posuzuje vliv dolu na životní prostředí a nesprávně o svých záměrech informovala sousední státy.

Česká pobočka mezinárodní organizace Greenpeace tvrdí, že polské ministerstvo rozhodlo a přitom vynechalo veřejnost i sousední země. Podobně jako loni v březnu, kdy přes námitky sousedů o šest let prodloužilo koncesi na těžbu, která by jinak v dubnu skončila.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů