Úterý, 19. března 2024

Cena emisních povolenek v EU vystoupila na rekord, poprvé přesáhla 50 eur

Cena emisních povolenek v EU vystoupila na rekord, poprvé přesáhla 50 eur

Cena emisních povolenek v Evropské unii dnes vystoupila na rekord a poprvé přesáhla hranici 50 eur (1292 Kč) za tunu. K růstu cen přispívá mimo jiné přísnější politika ochrany klimatu a také vysoká poptávka od investorů. Cena se dopoledne zvýšila až o 1,3 procenta a dostala se na 50,05 eura za tunu. To je maximum od roku 2005, kdy EU systém obchodování s povolenkami ETS zavedla.

"Je to špatná zpráva především pro všechny podniky podléhající systému ETS, tedy s nutností platit za povolenky. Jde nejen o elektrárny a teplárny, ale o celou řadu podniků těžkého průmyslu, jako jsou například hutě a ocelárny, chemičky, a mnoho dalších," řekl ČTK analytik poradenské společnosti ENA Jiří Gavor. Evropského systému obchodování s emisemi se v Česku povinně účastní asi 250 zařízení.

Cena za vypouštění škodlivin do ovzduší tak v EU ještě nikdy nebyla vyšší. Dopolední růst ale později odezněl a krátce po poledni se cena povolenek pohybovala kolem 49,40 eura za tunu. Proti předchozímu dni tak už vykazovala nepatrný pokles.

Hlavní kontrakt s vypořádáním letos v prosinci jen za duben zdražil o 14,7 procenta a od začátku letošního roku vykazuje nárůst asi o 49 procent. "Je zde mnoho faktorů, které hovoří pro růst cen. Právě proto vidíme ceny na těchto úrovních," řekla agentuře Reuters analytička Ingvild Sörhusová ze společnosti Refinitiv.

Mezi hlavními faktory, které podporují růst cen, jsou zejména přísnější cíle omezování skleníkových plynů stanovené v EU. Patří k nim ale i zvýšená poptávka po emisních povolenkách od finančních investorů. Ty na trh přilákal vytrvalý růst cen v posledních měsících a také shoda mezi analytiky, že ceny v příštích letech pravděpodobně dál porostou.

V konečném důsledku se podle Gavora ze společnosti ENA růst cen povolenek dotkne všech spotřebitelů, protože táhne nahoru i ceny elektřiny. "Tak rychlý a razantní nárůst cen povolenek je do značné míry způsoben spekulací a také snahou se předzásobit na další období. Po raketovém růstu by měla přijít aspoň částečná korekce, nicméně celkový trend bude rostoucí," dodal analytik.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů