Úterý, 19. března 2024

Lesní školky oslavily Mezinárodní den. Tentokrát na téma VENKU JE BEZPEČNĚ

Lesní školky oslavily Mezinárodní den. Tentokrát na téma VENKU JE  BEZPEČNĚ

Dnem 3. května začíná kampaň Asociace lesních mateřských školek VENKU JE BEZPEČNĚ, jejímž cílem je otevření veřejné diskuse i cílené osvěty na téma bezpečného pobytu s dětmi v přírodě, kam patří i příprava dětí do života a postupné seznamování dětí s rizikovými situacemi pod dozorem dospělých. Asociace lesních mateřských škol představuje, jak lze s rizikem pracovat, aby pro dítě nebylo hazardem, ale přínosnou zkušeností.

Dne 3. května se již počtvrté napříč kontinenty slavil Mezinárodním dnem lesních mateřských škol v zemích, ve kterých jsou lesní mateřské školky samozřejmou součástí výchovy dětí. Start kampaně Venku je bezpečně je právě proto stanoven na tento den:

,,Chceme ukázat, že pokud jsou nastavená jasná pravidla, jsou činnosti v přírodě bezpečné a děti se zároveň naučí důležité návyky. Získají zkušenost, jak funguje jejich tělo, jak zvládat náročnou situaci. Děti z lesních školek předchází riziku tím, že se učí s ním zodpovědně pracovat. Je mnohokrát vyzkoušeno, že děti si poradí, třeba si i vzájemně pomohou, když jim k tomu dáme prostor a důvěru, což jsou klíčové podmínky volné hry. Žádný obrázek ani video tuto zkušenost nenahradí. Samozřejmě není vhodné dítě vystavovat neúměrnému riziku, ale vždy posoudit, zda se jedná o bezpečnou výzvu," říká předsedkyně Asociace lesních mateřských škol, Tereza Valkounová.

Snad až ,,stylově" připadá jak start kampaně Venku je bezpečně, tak Mezinárodní den lesních mateřských školek přesně na termín, kdy se (nejen lesní) školky znovu pro děti otevírají po uzavření v rámci koronavirových opatření a aktivita tak získává předtím nečekanou souvislost.

KAMPAŇ VENKU JE BEZPEČNĚ

(Příloha: ALMŠ Pravidla práce s bezpečným rizikem.docx)

PŘEDSUDEK: Děti jsou nešikovné, pozor, aby nepracovaly s ostrými nástroji, mohly by se zranit! PŘÍRODNÍ PEDAGOGIKA: "Ve školce se učíme pracovat s nožem"

PŘEDSUDEK: Děti jsou nešikovné, pozor, nemohou lézt vysoko, spadnou, poraní se! PŘÍRODNÍ PEDAGOGIKA: "Ve školce trénujeme lezení, v přírodě je mnoho příležitostí kam lézt a když spadnu, tak do měkkého."

PŘEDSUDEK: Oheň je pro děti nebezpečný, pozor, nesmí se k němu ani přiblížit! PŘÍRODNÍ PEDAGOGIKA: "Ve školce sedíme u ohně a víme, co umí"

PŘEDSUDEK: Venku je často zima, děti mohou nastydnout/ onemocnět / umazat se. PŘÍRODNÍ PEDAGOGIKA: "Ve školce se učíme obléknout i do zimy nebo do mokra a víme, že se kdykoliv můžeme převléknout."

,,Pravidla fungují na předpokladu, že pokud se děti naučí s riziky bezpečně pracovat, nestane se, že se v budoucnu ocitnou v mnohem rizikovější situaci způsobenou neznalostí. Bezpečné riziko je tak vnímáno jako přirozená součást dětské hry, které poskytuje příležitosti pro výzvy, zkoumání hranic a poznávání rizika. ALMŠ představuje pravidla, jak se dá pracovat s přirozeným rizikem tak, aby se všichni cítili bezpečně," říká Tereza Valkounová (ALMŠ).

Asociace lesních MŠ, z.s.

Šlikova 47, 169 00 Praha 6

//www.lesnims.cz/

PhDr. Tereza Valkounová, Ph.D., statutární zástupkyně

email: tereza.valkounova@lesnims.cz

Denisa Dvořáková, PR

email: denisa.dvorakova@lesnims.cz, tel: +420 724 144 315

Drobná data:

? První lesní mateřská škola vznikla v roce 1954 v Dánsku

? Aktuální počet členů Asociace lesních MŠ: 140

? Aktuální počet lesních mateřských školek v sousedním Německu: 2 500

? Oslavy připadají na den 3. května, kdy se v roce 1993 otevřela první oficiálně uznaná lesní mateřská škola v německém Flensburgu

? Asociace lesních MŠ funguje již 10 let

Ve kterých zemích se provozují lesní mateřské školy:

Německo, Dánsko, Francie, Švýcarsko, Česko, Švédsko, Holandsko, Slovinsko, Spojené království/Británie, Rumunsko, Itálie, USA, Turecko, Španělsko, Japonsko, Jižní Korea, Čína, Vietnam, Lucembursko, Finsko, Polsko, Kanada...

Legislativní situace lesních mateřských školek v Česku:

https://www.lesnims.cz/lesni-ms/legislativa.html

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů