Úterý, 19. března 2024

Květnová Priorita je plná úspěšných projektů

Květnová Priorita je plná úspěšných projektů

Jak se připravit na změnu klimatu, jak zlikvidovat starou ekologickou zátěž nebo jak se postavit k obnově městského parku. Nejen o těchto projektech je aktuální vydání časopisu Priorita.

Na dvoustraně vám přinášíme přehled projektů, které soutěží o ocenění Adapterra Awards. Soutěž zviditelňuje stavby a realizace, které se snaží přizpůsobit změnám klimatu. My vám představujeme jen několik příkladů z desítek nápadů, zaměřili jsme se na ty, které čerpaly peníze z Operačního programu Životní prostředí. Najdete mezi nimi revitalizace řek, novostavbu nebo třeba nové krajinné prvky.

V Zábřehu se pustili do poslední etapy obnovy městského parku. Město se jej snažilo udělat tak, aby jej místní navštěvovali celoročně. V létě mohou zajít na hřiště nebo si zasportovat, v zimě si zabobují z kopečku. Samozřejmou součástí je i obnova a péče o zeleň.

Ve Šlapanicích se zase těší na nové centrum. Pár let už firmy odklízejí obrovskou ekologickou zátěž z průmyslového areálu v centru města. Práce budou pokračovat ještě dva roky, musí se vyčistit podzemní voda. Z bývalého cukrovaru, dehtárny a papírny vznikne kus nového města.

Věnujeme se i vůbec prvním výzvám v Modernizačním fondu, které jsou určeny pro teplárny. Trochu zabrousíme i do mezinárodní politiky, kde se živě diskutuje o celosvětových problémech životního prostředí.

Vrátíme se i zpět do České republiky. Přečíst si můžete o výskytu vzácných a dlouho neviděných hub, kterým svědčí péče o louky. V Beskydech dobrovolníci počítali šelmy, narazili na stopy vlků i rysů, ale o medvědí přítomnosti tentokrát stopy nenašli.

V reportáži se podíváme na slepá ramena řeky Moravy, další rubriky vás vezmou za kávou nebo vás zasvětí do krize recyklačního průmyslu.

PRIORITA 5/2021

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů