Úterý, 23. dubna 2024

Obce zakládají nový spolek, cílem je společný postup při nakládání s odpady

Obce zakládají nový spolek, cílem je společný postup při nakládání s odpady

Obce v Česku zakládají spolek s názvem Naše odpadky, cílem je společný postup při nakládání s odpady. Na on-line tiskové konferenci to dnes řekl starosta Těšan na Brněnsku Miroslav Zborovský, který je jedním ze zakládajících členů.

"Spolek chce sdružit města a obce tak, aby v diskusi s úřady, ale také se svozovými firmami, postupovaly jednotně a koordinovaně. Členské obce mohou společně připomínkovat legislativu mající vliv na odpadové hospodářství obcí a měst a také mohou lépe udržovat rovnocenné vztahy s poskytovateli služeb v odpadovém hospodářství," uvedl starosta.

Spolek chce zároveň podporovat systémy, které motivují lidi i firmy ke snižování produkce netříděných odpadů. Podle starosty se motivace a benefity plynoucí z třídění postupně snižují. "Občané a firmy nejsou k tomuto dostatečně motivováni a my si myslíme, že v rámci toho spolku budeme mít v tomto hospodářském odvětví mnohem větší vyjednávací sílu," uvedl Zborovský.

Vstup do spolku podle starosty už nyní zvažuje několik desítek, ne-li stovek, obcí a měst. Uvedl, že do spolku může vstoupit každá obec v ČR.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů