Pátek, 26. dubna 2024

Veřejnost může hlasovat v soutěži Zelená střecha roku, na výběr je jich 16

Veřejnost může hlasovat v soutěži Zelená střecha roku, na výběr je jich 16

Veřejnost může hlasovat v osmém ročníku soutěže Zelená střecha roku, na výběr je jich 16. Hlasovat lze do poloviny června, vítěz získá Cenu veřejnosti. V tiskové zprávě to uvedla Jana Šimečková, ředitelka Svazu zakládání a údržby zeleně, který soutěž pořádá.

Plocha zelených střech v České republice se podle svazu za posledních pět let zdvojnásobila. Letos přihlášená střechy podle Šimečkové ukazují, že udržitelné využití střešních ploch přestává být doménou pouze administrativních budov, škol nebo školek. O hlasy veřejnosti totiž usiluje i pět řešení na rodinných domech a další dvě ozeleněné ploché střechy bytových domů.

"Lidé si stále více uvědomují, že jde o šanci, jak zvýšit podíl zeleně v rozšiřující se zástavbě. Zelené střechy efektivněji zadržují vodu a její následné odpařování ochlazuje okolí a snižuje prašnost," uvedla Šimečková.

Veřejnost své favority vybírá do 15. června, hlasovat lze na www.zelenastrecharoku.cz. Z jedné IP adresy mohou lidé přiřadit jednu až tři hvězdičky i více dílům, a to vždy maximálně jednou týdně. Kromě on-line hlasujících posoudí střechy na začátku června i šestičlenná odborná porota, která se zaměří hlavně na přínos architektů, kvalitu technických řešení nebo udržitelnost projektu. Výsledky pořadatelé vyhlásí 25. června v Otevřené zahradě Nadace Partnerství v Brně.

V loňském sedmém ročníku soutěže hodnotilo pět členů odborné poroty 21 projektů. Vítězná střecha ve Vizovicích vznikla na budově, která původně tvořila český pavilon na světové výstavě EXPO 2015. Porotci na ní ocenili vysokou úroveň architektonického řešení i užitnou hodnotu s relaxační funkcí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů