Středa, 24. dubna 2024

Asie odmítá výzvu k zastavení investic do fosilních paliv

Asie odmítá výzvu k zastavení investic do fosilních paliv

Asie odmítá výzvu Mezinárodní agentury pro energii (IEA) k zastavení investic do fosilních paliv v zájmu dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050. Japonsko argumentuje tím, že pokud by návrh IEA uposlechlo, mohlo by ztratit energetickou bezpečnost. Filipíny se pak obávají, že by jim takový krok znemožnil snahu zvýšit příjmy obyvatelstva. Informuje o tom dnes agentura Reuters.

IEA v minulosti prosazovala ropný a plynárenský průmysl. V úterý ale zveřejnila zprávu, že pokud chce svět do poloviny století přestat vypouštět do atmosféry skleníkové plyny, musí okamžitě přestat investovat do nových ropných, plynových a uhelných projektů. Navrhla také vyřadit do roku 2030 z provozu uhelné elektrárny ve vyspělých ekonomikách a do roku 2035 zakázat prodej nových automobilů se spalovacím motorem.

"Zpráva přichází s návrhem, jak může svět do roku 2050 snížit emise skleníkových plynů na čistou nulu, ale ten není nutně v souladu s politikou japonské vlády," uvedl zástupce ředitele pro mezinárodní záležitosti na japonském ministerstvu hospodářství Akihisa Macuda. Tokio podle něj nemá v plánu investice do ropy, plynu a uhlí zastavit. Japonsko, které bylo v roce 2019 podle statistiky britské těžební společnosti BP třetím největším producentem uhlí v regionu po Číně a Indii, si totiž musí udržet energetickou bezpečnost a stabilitu.

Cestu IEA, kterou agentura sama označila za technicky nejsnáze proveditelnou, šetrnou a společensky přijatelnou, odmítly i největší ropné, plynárenské, průmyslové a těžební lobbistické skupiny v Austrálii. Největší australský nezávislý producent plynu, společnost Woodside Petroleum, stále zvažuje investici za 11 miliard dolarů (229 miliard Kč) do nového plynového pole na západě Austrálie.

Na Filipínách se počítá s tím, že uhlí bude hlavním zdrojem energie ještě po zákazu plánů na nové uhelné elektrárny, uvedl ministr energetiky Alfonso Cusi. Dodal, že zrušit investice do ropy, zemního plynu a uhlí by "znemožnilo snahu Filipín vstoupit do řad zemí s vyššími středními příjmy".

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů