Čtvrtek, 28. března 2024

Turecko zakázalo dovoz plastového odpadu, míří tam i velká část odpadu z EU

Turecko zakázalo dovoz plastového odpadu, míří tam i velká část odpadu z EU

Turecko zakázalo dovoz polymerního odpadu, který zahrnuje mimo jiné plastové lahve a obaly či polystyrenové kelímky. Toto rozhodnutí, které nabylo účinnosti úterním publikováním v úředním věstníku, může podle deníku Hürriyet výrazně ovlivnit světový trh s recyklovatelným odpadem.

"Členské státy EU vyvezly v roce 2020 dvacetkrát více plastového odpadu do Turecka než v roce 2016," citoval před několika dny ze zprávy organizace Greenpeace server BBC. Ten také uvedl, že velká část odpadu v Turecku není recyklována, ale uložena na ilegálních skládkách či spálena. Podle Eurostatu se v roce 2019 vyvezla do Turecka téměř čtvrtina plastového odpadu z EU, napsal dnes deník Hürriyet.

Deník Hürriyet dodal, že turecké ministerstvo obchodu vyňalo polymerní odpady ze seznamu odpadů, které lze do Turecka vyvážet. Firmám, které už takový odpad odeslaly, dalo 45 dní na to, aby dokončily celní procedury.

Zákaz vydala turecká vláda po nedávném zveřejnění zprávy organizace Greenpeace. Ta mimo jiné uvedla, že Turecko se stalo hlavním příjemcem britského odpadu poté, co od roku 2018 zakázala dovoz dvou desítek druhů odpadů Čína.

Pro mnohé turecké firmy se stal dovoz odpadu dobrým zdrojem příjmů v posledních letech, kdy Turecko sužuje ekonomická krize, uvedla loni na podzim v reportáži televize France24.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů