Pátek, 26. dubna 2024

Krkonošské muzeum Správy KRNAP má nový depozitář za 113 mil.Kč

Krkonošské muzeum Správy KRNAP má nový depozitář za 113 mil.Kč

Krkonošské muzeum Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) má ve Vrchlabí nový depozitář za zhruba 113 milionů korun. Dnes byl slavnostně otevřen. Stavební práce začaly v létě 2019 a skončily loni, sdělili ČTK zástupci Správy KRNAP. Depozitář vznikl s podporou evropských fondů z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

"Všechny pobočky Krkonošského muzea Správy KRNAP ve Vrchlabí, v Jilemnici a Pasekách nad Jizerou dosud používaly k uložení sbírek vlastní depozitáře v prostorách daného muzea, ale i v pronajatých prostorech. Tyto depozitáře nebyly vždy ideálním místem skladování cenných dokladů života v Krkonoších a hlavně nedostačovaly kapacitou rozrůstajícím se sbírkám jednotlivých pracovišť," uvedl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Nový depozitář je v místě bývalého skladu Správy KRNAP v Hořejším Vrchlabí. Stávající budova byla rekonstruována a vzniklo nové konzervátorské a digitalizační pracoviště. Celé přízemí objektu je určené k práci se sbírkami, v patře objektu je badatelna, zázemí pro kurátory jednotlivých podsbírek a depozitáře.

"Hlavní část depozitářů je však umístěna v nově zbudovaném třípodlažním objektu, který je se stávající budovu propojen. Nové depozitáře jsou vybaveny klimatizací, která reguluje teplotu a vlhkost, a umožňuje tak dodržovat předepsané hodnoty pro uložení sbírkových předmětů," uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

V minulých týdnech se uskutečnilo stěhování sbírek do nového depozitáře z pracoviště ve Vrchlabí. V létě budou přemístěny i sbírky z ostatních pracovišť. V depozitáři bude více než 40 000 inventárních čísel, přičemž jedno IČ může náležet i celému souboru předmětů. V nejbližší době čeká pracovníky Krkonošského muzea vybalení sbírek, kontrola a uložení do jednotlivých depozitářů, uvedla Správa KRNAP.

Krkonošské muzeum, které bylo založeno v roce 1883, je od roku 1966 součást Správy KRNAP. Disponuje 45.000 sbírkových předmětů.

Správa KRNAP také opravuje bývalý klášter augustiniánů ve Vrchlabí, které je sídlem krkonošského muzea. Ve zrekonstruovaných prostorech bude nové návštěvnické centrum národního parku, které by mělo být otevřeno v roce 2023. Stavební část projektu by měl být hotova do konce roku 2021, pak přijde na řadu instalace nové expozice.

Stavební práce v bývalém klášteře zajišťuje společnost Metrostav, která zakázku vyhrála s cenou 109,5 milionu korun bez DPH. Celkové náklady včetně vybudování expozice jsou odhadovány na více než 200 milionů korun. Evropské dotace mají činit více než 80 procent uznatelných nákladů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů