Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ministr Brabec slavnostně otevřel depozitář Krkonošského muzea

Ministr Brabec slavnostně otevřel depozitář Krkonošského muzea

Krkonošské muzeum Správy KRNAP uchovává doklady o vývoji Krkonoš a o životě ve zdejším regionu. V minulosti neměly desítky tisíc sbírkový předmětů požadované podmínky k uložení. Správa KRNAP proto s podporou evropských fondů z Integrovaného regionálního operačního programu vybudovala v Hořejším Vrchlabí depozitář nový, zcela odpovídající současným standardům. Dnes jej slavnostně otevřel ministr životního prostředí Richard Brabec.

,,Těší mne, že mohu depozitář symbolicky otevřít jen pár dni po 58. výročí od vzniku Krkonošského národního parku. Symbolika je v tomto případě velmi důležitá. Parky jsou pro nás totiž výkladními skříněmi nejenom z pohledu ochrany přírody, ale dochovávají i naše prostředí kulturní a historické. A depozitář, stejně jako dobrá spolupráce s obcemi, jejichž zástupce je zde dnes s námi, k ochraně těchto hodnot pomůže. Nechť tedy depozitář dobře slouží!," uvedl ministr Richard Brabec.

,,Krkonoše mají krásnou a jedinečnou přírodu. Stejně tak cenná je i kultura a dědictví našich předků. Jsme rádi, že zde máme Krkonošské muzeum, které pečuje o zachování tohoto dědictví," řekl Jan Sobotka, senátor, starosta města Vrchlabí a předseda Svazku měst a obcí Krkonoše.

,,Všechny jednotlivé pobočky Krkonošského muzea Správy KRNAP ve Vrchlabí, v Jilemnici a Pasekách nad Jizerou dosud používaly k uložení sbírek vlastní depozitáře v prostorách daného muzea - půdy, kanceláře, ale i v pronajaté prostory. Lze si tedy představit, že tyto depozitáře nebyly vždy ideálním místem skladování cenných dokladů života v Krkonoších a hlavně nedostačovaly kapacitou rozrůstajícím se sbírkám jednotlivých pracovišť. Krkonošské muzeum dlouhodobě hledalo nové prostory k uskladnění sbírkových předmětů a řešení přišlo v podobě speciální výzvy pro muzea z programu IROP," přiblížil situaci ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Nový depozitář vznikl v místě bývalého skladu Správy KRNAP v Hořejším Vrchlabí. Stávající budova byla rekonstruována a bylo zde vybudováno nové konzervátorské a digitalizační pracoviště. Celé přízemí objektu je určeno k práci se sbírkami - prostor pro příjem nových sbírkových předmětů, jejich očistu, první konzervační zásahy. V patře objektu je badatelna, zázemí pro kurátory jednotlivých podsbírek a depozitáře. Hlavní část depozitářů je však umístěna v nově zbudovaném třípodlažním objektu, který je se stávající budovu propojen. Nové depozitáře jsou vybaveny klimatizací, která reguluje teplotu a vlhkost a umožňuje tak dodržovat předepsané hodnoty pro uložení sbírkových předmětů.

V minulých týdnech proběhlo intenzivní a náročné stěhování sbírek do nového depozitáře z pracoviště ve Vrchlabí. Během léta budou přemístěny i sbírky z ostatních pracovišť. V depozitáři bude umístěno více než 40 000 inventárních čísel, přičemž jedno IČ může náležet i celému souboru předmětů. V nejbližší době čeká pracovníky Krkonošského muzea vybalení sbírek, kontrola a uložení do jednotlivých depozitářů.

Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu www.facebook.com

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů